Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Onderwijsassistent

Onderwijs­­assistent

De opleiding in het kort
 • Mbo-opleiding
 • niveau 4
 • Werken-leren (bbl)
 • Duur: 1-3 jaar
 • Start: Augustus
Meld je aan
Locatie
 • Summa Onderwijs & Opvoeding
  Willem de Rijkelaan 3, Eindhoven
Download als PDF

Onderwijs­assistent

Als onderwijsassistent zorg jij dat alle leerlingen de aandacht krijgen die ze verdienen. Je weet van aanpakken en houdt van samenwerken. Je beheerst de lesstof en brengt die op de juiste manier over op de leerlingen.

Tijdens de opleiding leer je hoe je kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar begeleidt bij hun ontwikkeling. Je bereidt lesactiviteiten voor en helpt de leerkracht bij de administratie, het toezicht en de coördinerende taken binnen de school. Verder ga je aan de slag met vakken als pedagogiek, didactiek, muziek, sport en bewegen, beeldende vorming en drama.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met het Contactpunt van de branche Onderwijs & Opvoeding via onderwijs-opvoeding@summaenbedrijf.nl.

Dit ga je leren

 • Begeleiden van kinderen bij hun ontwikkeling
 • Werken aan kwaliteit en deskundigheid
 • Uitvoeren van lesactiviteiten in overleg met de leerkracht
 • Uitvoeren van taken rondom de lessen
Onderwijsassistent

Goed om te weten

Lees hier over de verschillen:

Steeds meer scholen zetten onderwijsassistenten en leraarondersteuners in. Samen met de leerkracht zorgen ze ervoor dat de leerlingen de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Maar wat is het verschil tussen beide functies? En wat verdien je eigenlijk? Op deze pagina lees je er alles over.

Locatie:

Je krijgt les bij het Summa College, locatie Willem de Rijkelaan 3, Eindhoven. Bij minimaal 12 deelnemers kunnen we ook een opleiding op locatie verzorgen.

Toelatingseisen:

Je kunt deze scholing alleen volgen als je minimaal 2 dagen en bij voorkeur 3 tot 4 dagen per week als onderwijsassistent werkt bij een erkend leerbedrijf. Is jouw werkgever niet erkend of weet je niet of dit het geval is, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

De opleiding is bedoeld voor:

Onderwijsassistenten en pedagogisch medewerkers.

Duur:

3 jaar. Je gaat 1 dag per week naar school (middag en avond).

De opleiding duurt 3 jaar, maar het is mogelijk om middels een maatwerktraject de opleiding in kortere tijd af te ronden. Als blijkt dat je de vaardigheden, discipline en zelfstandigheid hebt en je een hogere studiebelasting aan kunt, kun je in aanmerking komen voor dit traject. Dit wordt altijd met je besproken.

Kosten:

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt € 730,-. Dit is exclusief eventueel lesmateriaal.

Opleidingen van het Summa College en door het Summa College beschikbaar gestelde lesmaterialen zijn vrijgesteld van btw. Lees meer over opleidingskosten.

Bel mij

Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

  Deel deze pagina:

  x

  Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

  Aanmelden