Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Opvoeding & Onderwijs - Summa & Bedrijf -
Eric van Son - Eenbes Expertise Netwerk

“Ze staan nu met veel zelfvertrouwen voor een groep.”

"De helft wil doorgroeien tot leerkracht en zit inmiddels op de pabo."

Onderwijsassistenten van Eenbes-scholen hebben zich dankzij een traject van Expertise Netwerk Eenbes en Summa College in één jaar ontwikkeld van onderwijsassistent naar leerkrachtondersteuner. “Ze staan nu met veel zelfvertrouwen voor een groep”, aldus directeur Eric van Son van Expertise Netwerk Eenbes.

“Eenbes bestaat uit 26 scholen in Geldrop en omgeving, er werken 550 mensen. Expertise Netwerk Eenbes stimuleert kennisdeling binnen en tussen de scholen en is verantwoordelijk voor scholing van medewerkers. Een aantal jaren geleden ontstond de behoefte om onderwijsassistenten te scholen, zodat ze zelfstandig met grotere groepen leerlingen kunnen werken. Samen met Summa College hebben we hiervoor een didactisch en pedagogisch traject ontwikkeld. Een geweldig mooi programma! Een groep van 11 onderwijsassistenten heeft het traject met succes afgerond: iedere vrijdag volgden ze lessen of werkten ze aan opdrachten; op hun werk kregen ze praktische ondersteuning.”

Verder groeien

“Het traject heeft veel opgeleverd. In eerste instantie voor de onderwijsassistenten zelf. Zij zijn nu van onderwijsassistent naar leerkrachtondersteuner gegroeid; ze hebben meer verantwoordelijkheid en taken gekregen en krijgen daar een hoger salaris voor. Hun zelfvertrouwen is ook gegroeid: ze durven voor een groep te staan, ze weten nu dat ze het kunnen. Dat is ook positief voor de scholen waar ze werken; de leerkrachtondersteuners kunnen zelfstandig met een groep werken en een klas overnemen als de leerkracht bijvoorbeeld een kind extra persoonlijke aandacht wil geven. Dat heeft hun een boost gegeven; de helft wil doorgroeien tot leerkracht en zit inmiddels op de pabo. Daar zijn we trots op!”

Uitwisseling

“Op dit moment stromen diverse nieuwe onderwijsassistenten in op onze scholen. De kans is groot dat we ook aan hen het eenjarig traject van onderwijsassistent naar leerkrachtondersteuner aanbieden. Het traject heeft onze samenwerking met Summa versterkt. Zo verzorgt Summa nu themaworkshops voor medewerkers en praten we over een uitwisseling van medewerkers: Summa-docenten willen graag eens voor een groep op een basisschool staan, andersom kunnen leerkrachten van ons meedraaien op Summa. Op die manier leren we van elkaar. We hebben elkaar echt gevonden in het nieuwe traject. Daardoor is het makkelijker om meer nieuwe dingen te doen.”

Onderwijs & Opvoeding - Summa & Bedrijf
Ook op zoek naar een scholing of een maatwerktraject?

Neem contact op met

Mark van der Voort

Opleidingsadviseur Onderwijs
Summa & Bedrijf - Mark van der Voort

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden