Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

De opleiding in het kort
  • Mbo-opleiding
  • niveau 4
  • Werken-leren (bbl)
  • Duur: 3 jaar
  • Start: september, november, februari
Meld je aan
Locatie
  • Summa Zorg & Welzijn
    Willem de Rijkelaan 3, Eindhoven
Download als PDF

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

Deze nieuwe opleiding leidt je op tot persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. Je begeleid dan mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking of ondersteunt mensen met meervoudige problematiek. Denk daarbij aan ouderen, mensen met psychische problematieken, mensen uit de maatschappelijke opvang (verslaafden en thuis- en daklozen).

Je maakt in deze opleiding kennis met de inhoud van de eerdere opleidingen Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg en  Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen.

Meer weten?
Neem voor meer informatie contact op met:

Susanne Smits
E-mail: susanne.smits@summacollege.nl
Telefoon: 06 31 67 55 13

Dit ga je leren

Op school en tijdens je stage leer je hoe je op een professionele manier omgaat en samenwerkt met cliënten, familieleden en collega’s. Je bekijkt steeds wat de behoefte en de vraag van de cliënt is, zodat die de regie over zijn eigen leven behoudt. Je bent dus flexibel en werkt op onregelmatige tijden. Daarmee begin je al tijdens je opleiding.

Je cliënten hebben tijdelijk of langdurig ondersteuning nodig bij hun dagelijkse bezigheden of bij hun functioneren in de samenleving. Je begeleidt ze bij het zelfstandig wonen, bij hun persoonlijke verzorging, dagbesteding en bij het invullen van hun vrije tijd. Je ondersteunt de cliënt bij zijn of haar ontwikkeling en zorgt dat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Daarnaast ontwikkel je kennis en vaardigheden waarmee je samen met collega’s, familieleden en overige betrokkenen vraag gestuurde ondersteuning kan bieden om de eigen regie van de cliënt te vergroten.

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Goed om te weten

Na de opleiding:

Na deze opleiding kun je aan het werk als persoonlijk begeleider bij een instelling die ondersteuning en begeleiding biedt bij wonen, dagbesteding en vrije tijd. Verder leren kan ook, bijvoorbeeld met een hbo-opleiding als Sociale studies, Pedagogiek of Creatieve therapie.

Toelatingseisen:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2 of niveau 3.

Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.

Werk

Je kunt deze scholing alleen volgen als je 20 tot 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf werkt. Is jouw werkgever niet erkend of weet je niet of dit het geval is, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Meer informatie over de VOG vind je via deze link.

Samenwerking met Ontdekdezorg Contactpunt

Heb je interesse in deze opleiding, maar heb je nog geen werkgever? Neem dan contact op met het Ontdekdezorg Contactpunt voor persoonlijk advies over het vinden van een werkgever. Het Ontdekdezorg Contactpunt is voor iedereen in regio Eindhoven en de Kempen, of je nu herintreder, zij-instromer, scholier of al werkzaam bent in de zorg. Samen kijken we welke wegen je kunt bewandelen.

Ontdekdezorg maakt een afspraak met je waarin we samen kijken naar wat een volgende stap kan zijn in jouw zoektocht naar een baan en/of opleiding in zorg en welzijn, en wat je nodig hebt om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld een oriëntatie- of informatiebijeenkomst zijn, een gesprek met een loopbaancoach of een meeloopdag bij een organisatie.

Lees hier meer over het Ontdekdezorg Contactpunt.

De opleiding is bedoeld voor:

Zorgmedewerkers die zich willen specialiseren en zij-instromers.

Duur:

3 jaar. Je gaat 1 dag per week naar school, op donderdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Kosten:

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2025-2026 bedraagt 735 euro.

Opleidingen van het Summa College en door het Summa College beschikbaar gestelde lesmaterialen zijn vrijgesteld van btw. Lees meer over opleidingskosten.

Bel mij

Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

    Deel deze pagina:

    x

    Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

    Aanmelden