Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Begeleider specifieke doelgroepen

Begeleider maatschappelijke zorg

De opleiding in het kort
 • Mbo-opleiding
 • niveau 3
 • Werken-leren (bbl)
 • Duur: 3 jaar
 • Start: Augustus en februari
Meld je aan
Locatie
 • Summa Zorg & Welzijn
  Willem de Rijkelaan 3, Eindhoven
Download als PDF

Begeleider maatschappelijke zorg

Deze nieuwe opleiding leidt je op tot begeleider maatschappelijke zorg. Je begeleid dan (vaak oudere) mensen in het huishouden of bij het besteden van hun tijd of ondersteunt mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking. Als ze niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, help je daarbij. Jij zorgt dat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen leven.

Je maakt in deze opleiding kennis met de inhoud van de eerdere opleidingen Begeleider specifieke doelgroepen en Begeleider gehandicaptenzorg.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met

Dinie van Geel
E-mail: dinie.vangeel@summaenbedrijf.nl
Telefoon: 06 15 07 41 57

Dit ga je leren

Je leert hoe je op een professionele manier omgaat en samenwerkt met cliënten, familieleden en collega’s. Samen met de cliënt en je team bepaal je bij welke activiteiten jouw hulp nodig is. Dat kan variëren van helpen bij een schoonmaakklusje tot helpen bij wassen, aankleden of toiletbezoek. Houd rekening met onregelmatige werktijden.

Begeleider specifieke doelgroepen

Goed om te weten

Na de opleiding:

Na deze opleiding kun je aan het werk als begeleider bij een instelling die ondersteuning en begeleiding biedt bij wonen, dagbesteding en vrije tijd. Verder leren kan ook. Bijvoorbeeld met een opleiding op mbo niveau 4, zoals Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg.

Toelatingseisen:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
 • diploma mbo niveau 2.

Werk

Om deze opleiding te kunnen volgen, werk je 20 tot 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Meer informatie over de VOG vind je via deze link.

Samenwerking met Ontdekdezorg Contactpunt

Heb je interesse in deze opleiding, maar heb je nog geen werkgever? Neem dan contact op met het Ontdekdezorg Contactpunt voor persoonlijk advies over het vinden van een werkgever. Het Ontdekdezorg Contactpunt is voor iedereen in regio Eindhoven en de Kempen, of je nu herintreder, zij-instromer, scholier of al werkzaam bent in de zorg. Samen kijken we welke wegen je kunt bewandelen.

Ontdekdezorg maakt een afspraak met je waarin we samen kijken naar wat een volgende stap kan zijn in jouw zoektocht naar een baan en/of opleiding in zorg en welzijn, en wat je nodig hebt om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld een oriëntatie- of informatiebijeenkomst zijn, een gesprek met een loopbaancoach of een meeloopdag bij een organisatie.

Lees hier meer over het Ontdekdezorg Contactpunt.

De opleiding is bedoeld voor:

Zorgmedewerkers die zich willen specialiseren en zij-instromers.

Duur:

3  jaar. Je gaat 1 dag per week naar school. De lesdag duurt van 8.30 tot 17.30. Hou rekening met 8 uur per week thuisstudie. Zodra je je hebt aangemeld, informeren wij je over de lesdag.

De groepsgrootte is 25 personen.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt

€ 730,-.

Opleidingen van het Summa College en door het Summa College beschikbaar gestelde lesmaterialen zijn vrijgesteld van btw. Lees meer over opleidingskosten.

Bel mij

Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

  Deel deze pagina:

  x

  Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

  Aanmelden