Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Ervaringsdeskundigheid

De opleiding in het kort
 • Mbo-deelopleiding
 • niveau 3
 • niveau 4
 • Start: september 2024
 • Groepsgrootte: min 15 deelnemers
Meld je aan
Locatie
 • Summa Zorg & Welzijn
  Willem de Rijkelaan 3, Eindhoven
Download als PDF

Ervaringsdeskundigheid

Dit keuzedeel is specifiek bedoeld voor jou als je je eigen ingrijpende levenservaringen om wil zetten in professionele ervaringsdeskundigheid.

Het kan hierbij gaan om ervaringen met uitsluitingsmechanismen door ontwrichtende gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld:

 • trauma’s
 • psychische- en/of verslavingsproblemen
 • moeilijke levensomstandigheden
 • migratiegeschiedenis
 • generationele armoede
 • geschiedenissen van emotioneel onbegrip/verwaarlozing.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met

Susanne Smits
E-mail: susanne.smits@summacollege.nl
Telefoon: 06 31 67 55 13

Dit ga je leren

Met jouw ervaringen heb je de mogelijkheid om een waardevolle bijdrage te leveren aan het welzijn en herstel van anderen. Op deze opleiding leer je hoe je dit effectief kunt aanpakken en welke aspecten daarbij betrokken zijn.

Praktijkervaring is een essentieel onderdeel van deze opleiding, waarbij je in de praktijk de specifieke vaardigheden en nuances van het vak leert. Op deze manier bereiden we je optimaal voor op een betekenisvolle toekomst.

Als ervaringsdeskundige werk je binnen de zorg en/of het sociale domein, waar je mensen begeleidt die te maken hebben met diverse levensproblemen. Jij, als ervaringsdeskundige, bent in staat je goed in te leven in de problemen van anderen. Je biedt ondersteuning bij het formuleren van persoonlijke doelen en geeft de regie hierbij in handen van de individuen zelf. Het begeleiden, samenwerken in een team, adviseren vanuit jouw eigen ervaringsdeskundigheid en het onderhouden van contacten met familie en andere hulpverleners behoren tot je taken.

Na het leertraject kun je aan het werk als ervaringsdeskundige binnen het sociale domein. Je kan gaan werken bij instellingen voor wonen, werken, leren of vrije tijd. De cliënten hebben een of meerdere (chronische) psychische problemen, een verslaving, zijn dak- of thuisloos of hebben psychosociale – of gedragsproblemen.

Summa & Bedrijf - Nieuwe zorgmedewerkers snel aan het werk dankzij CE-trajecten

Goed om te weten

De kosten bedragen

€ 4.878,34.

Opleidingen van het Summa College en door het Summa College beschikbaar gestelde lesmaterialen zijn vrijgesteld van btw. Lees meer over opleidingskosten.

Diploma/certificaat:

Aan het einde van het leertraject leg je een examen af in de praktijk. Na het succesvol afronden van de examenonderdelen, ontvang je een landelijk erkend mbo-certificaat Ervaringsdeskundigheid (K0153).

Indien je het keuzedeel in combinatie met de opleiding Maatschappelijke Zorg volgt, ontvang je geen certificaat, maar wordt het resultaat benoemd op het diploma.

Duur:

De opleiding bestaat uit 24 bijeenkomsten van 6 uur, bestaande uit 4 uur theorie en 2 uur coaching. De eerste 10 weken is er elke week een bijeenkomst op school, daarna kom je een keer per twee weken naar school. Tussentijds ga je aan de slag met opdrachten in de praktijk. Zo breng je het geleerde direct in de praktijk!

Naast de 24 bijeenkomsten moet je uitgaan van 6 tot 8 uur zelfstudie per week.

Toelatingseisen:

Je werkplek moet erkend zijn voor Maatschappelijke Zorg, wanneer je door wil studeren voor het volledige diploma Maatschappelijke Zorg.

Wanneer je alleen kiest voor het keuzedeel moet je op de werkplek de werkprocessen kunnen uitvoeren en examineren. Een erkenning voor Maatschappelijke Zorg is in dat geval niet verplicht.

Er moet een ervaringsdeskundige werkbegeleider aanwezig zijn op jouw werkplek. Als dit niet het geval is, overleggen we wat nodig is om ontwikkeling op de werkplek te borgen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van werkplekbegeleiding vanuit de opleiding.

Het keuzedeel Ervaringsdeskundigheid biedt Summa aan in samenwerking met Markieza. Onderdeel van de toelating is een assessment dat zowel door Summa als Markieza wordt uitgevoerd.

Bel mij

Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

  Deel deze pagina:

  x

  Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

  Aanmelden