Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa en Bedrijf - Begeleider maatschappelijke zorg ervaringsdeskundigheid

Begeleider maatschappelijke zorg/­ervarings­deskundigheid

De opleiding in het kort
  • Mbo-opleiding
  • niveau 3
  • Werken-leren (bbl)
  • Duur: Gemiddeld 3 jaar
  • Start: september
Meld je aan
Locatie
  • Summa Zorg & Welzijn
    Willem de Rijkelaan 3, Eindhoven
Download als PDF

Begeleider maatschappelijke zorg/­ervarings­deskundigheid

Met jouw ervaringen heb je de mogelijkheid om een waardevolle bijdrage te leveren aan het welzijn en herstel van anderen. In deze opleiding leer je hoe je dit effectief kunt aanpakken en welke aspecten daarbij betrokken zijn.

De opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg inclusief keuzedeel Ervaringsdeskundigheid is specifiek bedoeld voor mensen die hun eigen ingrijpende levenservaringen om willen zetten in professionele ervaringsdeskundigheid. Het kan hierbij gaan om ervaringen met uitsluitingsmechanismen door ontwrichtende gebeurtenissen, trauma’s, psychische- en/of verslavingsproblemen, moeilijke levensomstandigheden, migratiegeschiedenis, generationele armoede of geschiedenissen van emotioneel onbegrip/verwaarlozing.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met

Susanne Smits
E-mail: susanne.smits@summacollege.nl
Telefoon: 06 31 67 55 13

Dit ga je leren

Praktijkervaring is een essentieel onderdeel van deze opleiding, waarbij je in de praktijk de specifieke vaardigheden en nuances van het vak leert. Op deze manier bereiden we je optimaal voor op een betekenisvolle toekomst.

Als ervaringsdeskundige werk je binnen de zorg en/of het sociale domein, waar je mensen begeleidt die te maken hebben met diverse levensproblemen. Jij, als ervaringsdeskundige, bent in staat je goed in te leven in de problemen van anderen. Je biedt ondersteuning bij het formuleren van persoonlijke doelen en geeft de regie hierbij in handen van de individuen zelf. Het begeleiden, samenwerken in een team, adviseren vanuit jouw eigen ervaringsdeskundigheid en het onderhouden van contacten met familie en andere hulpverleners behoren tot je taken.

Daarnaast wordt je opgeleid tot Begeleider Maatschappelijke Zorg. Als Begeleider maatschappelijke zorg begeleid en ondersteun je mensen met een kwetsbaarheid. Je werkt met name in de ouderenzorg of de gehandicaptenzorg. Informatie over deze opleiding kan je vinden op de opleidingspagina Begeleider maatschappelijke zorg.

Keuzedeel Ervaringsdeskundigheid

Het keuzedeel Ervaringsdeskundigheid wordt ook als certificeerbare eenheid aangeboden. Dit is voor personen die al een opleiding hebben gedaan en alleen het keuzedeel willen volgen. Meer informatie hierover is te vinden op deze pagina.

Summa & Bedrijf - Begeleider maatschappelijke zorg ervaringsdeskundigheid

Goed om te weten

De kosten bedragen

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

De kosten zijn € 4.420,- in het eerste jaar, dit is inclusief het hierboven genoemde schoolgeld voor schooljaar 2024-2025. In de schooljaren daarna wordt het schoolgeld per schooljaar gefactureerd. Het schoolgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld.

Voor deze opleiding heb je ook een laptop nodig.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg;
  • diploma lbo, vbo of mavo of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo opleiding niveau 2 of;
  • ander door de overheid erkend diploma of bewijsstuk.

Werk

Om deze opleiding te kunnen volgen, werk je 20 tot 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Meer informatie over de VOG vind je via deze link.

Samenwerking met Ontdekdezorg Contactpunt

Heb je interesse in deze opleiding, maar heb je nog geen werkgever? Neem dan contact op met het Ontdekdezorg Contactpunt voor persoonlijk advies over het vinden van een werkgever. Het Ontdekdezorg Contactpunt is voor iedereen in regio Eindhoven en de Kempen, of je nu herintreder, zij-instromer, scholier of al werkzaam bent in de zorg. Samen kijken we welke wegen je kunt bewandelen.

Ontdekdezorg maakt een afspraak met je waarin we samen kijken naar wat een volgende stap kan zijn in jouw zoektocht naar een baan en/of opleiding in zorg en welzijn, en wat je nodig hebt om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld een oriëntatie- of informatiebijeenkomst zijn, een gesprek met een loopbaancoach of een meeloopdag bij een organisatie.

Lees hier meer over het Ontdekdezorg Contactpunt.

De opleiding is bedoeld voor:

Zorgmedewerkers die zich willen specialiseren en zij-instromers.

Duur:

Gemiddeld 3  jaar. Je gaat 1 dag per week naar school. De lesdag duurt van 8.30 tot 17.30. Hou rekening met 8 uur per week thuisstudie. Zodra je je hebt aangemeld, informeren wij je over de lesdag.

Bel mij

Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

    Deel deze pagina:

    x

    Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

    Aanmelden