Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Dienstverlening zorg en welzijn

Helpende zorg en welzijn

De opleiding in het kort
 • Mbo-opleiding
 • niveau 2
 • Werken-leren (bbl)
 • Duur: 2 jaar
 • Flexibel, afhankelijk van het aantal aanmeldingen
Meld je aan
Locatie
 • Summa Zorg & Welzijn
  Willem de Rijkelaan 3, Eindhoven
Download als PDF

Je werkt al in de zorg en wilt een mbo-diploma halen. Of je wilt graag als zij-instromer in de zorg aan de slag. Dan is deze opleiding geschikt voor jou. Je leert hoe je zorgbehoevenden ondersteunt in hun dagelijkse leven.

Op school en op je werk leer je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt aan mensen die ondersteuning nodig hebben. Dat kunnen ouderen zijn, maar bijvoorbeeld ook zieke mensen of mensen met een beperking. Je kunt in een zorgorganisatie werken, maar ook in de thuiszorg. Dankzij jouw hulp kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met het Contactpunt van de branche Zorg & Welzijn via zorg-welzijn@summaenbedrijf.nl.

Dit ga je leren

Je leert hoe je hulpbehoevende mensen ondersteunt bij dagelijkse handelingen. Denk aan eten, drinken, boodschappen doen, opruimen en schoonmaken. Je leert hoe je hen kunt helpen bij hun persoonlijke verzorging. En hoe je hen ondersteunt bij activiteiten en uitjes. Je leert dus om goed te helpen, maar ook hoe je mensen stimuleert om –als het kan – zoveel mogelijk zelf te doen.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Je kiest daarnaast nog extra keuzedelen om je te specialiseren.

Na deze opleiding kun je aan het werk als helpende bij een instelling die ondersteuning en begeleiding biedt bij wonen, dagbesteding en vrije tijd. Je kunt ook verder leren aan een mbo-3 opleiding, bijvoorbeeld begeleider maatschappelijke zorg.

Dienstverlener zorg en welzijn

Goed om te weten

Toelatingseisen:

Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:

 • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of;
 • diploma mbo entreeopleiding (niveau 1).

Je kunt deze scholing alleen volgen als je bij een erkend leerbedrijf werkt. Is jouw werkgever niet erkend of weet je niet of dit het geval is, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Duur:

2 jaar. Je gaat 1 dag per week naar school en werkt 20 tot 24 uur per week bij een leerbedrijf.

Kosten:

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt € 301,-.

Opleidingen van het Summa College en door het Summa College beschikbaar gestelde lesmaterialen zijn vrijgesteld van btw. Lees meer over opleidingskosten.

Bel mij

Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug

  Deel deze pagina:

  x

  Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

  Aanmelden