Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Medewerker Steriele Hulpmiddelen

Medewerker steriele medische hulpmiddelen

De opleiding in het kort
  • Mbo-opleiding
  • niveau 3
  • Werken-leren (bbl)
  • Duur: 2 jaar
  • Start: augustus, februari
Meld je aan
Locatie
  • Summa Zorg & Welzijn
    Willem de Rijkelaan 3, Eindhoven
Download als PDF

Medewerker steriele medische hulpmiddelen

Je werkt in de zorg en wilt je ontwikkelen tot medewerker steriele medische hulpmiddelen. Of je bent bezig met een omscholing. In beide gevallen is deze opleiding geschikt voor jou.

Als medewerker steriele medische hulpmiddelen zorg je ervoor dat medische instrumenten die gebruikt worden voor onderzoeken en/of operaties klaar zijn voor (her)gebruik. Je reinigt, controleert en onderhoudt de instrumenten, je steriliseert ze en je zorgt voor de opslag en transport van de instrumenten.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met

Elmine Meijer-van Roon
Telefoon: 0631675394
E-mail: w.meijer-vanroon@summacollege.nl

Dit ga je leren

Om je beroepstaken uit te kunnen voeren heb je kennis nodig van het instrumentarium. Hoe zitten de instrumenten in elkaar, hoe en waarvoor worden ze gebruikt? Je hebt kennis nodig van processen en technieken van het reinigen, desinfecteren en steriliseren. Je hebt ook kennis nodig over hygiënische principes. Je leert vaardigheden die je nodig hebt om in de toekomst je werk te kunnen uitvoeren. Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat digitale vaardigheden steeds belangrijker worden. Op je werk pas je toe wat je op school leert.

Daarnaast krijg je les in Nederlands, rekenen en burgerschap, en computervaardigheden en sociale vaardigheden en communicatie.

Je werkt op de afdeling samen met je directe collega’s en met collega’s van de operatiekamer en andere afdelingen in het ziekenhuis. Tijdens de opleiding leer je samenwerken met je collega’s op je afdeling en daarbuiten.

Goed om te weten

Na de opleiding:

Met je diploma kun je aan de slag op een centrale sterilisatie afdeling (CSA) in ieder ziekenhuis. Vanuit die afdeling kun je je gaan specialiseren op een bepaald vakgebied binnen de centrale sterilisatie of rond de operatiekamers.

Toelatingseisen:

  • Je hebt een vooropleiding die je toegang geeft tot een opleiding op mbo niveau 3. Voorbeelden zijn: een diploma vmbo kader of een diploma op mbo 2 niveau.
  • Je hebt een baan op een CSA tijdens de opleiding voor ten minste 20 uur per week.

Heb je nog geen baan? Je kunt vacatures vinden op de website van Sterilisatievereniging Nederland. Vacatures worden ook vaak geplaatst bij het UWV.

Samenwerking met Ontdekdezorg Contactpunt

Heb je interesse in deze opleiding, maar heb je nog geen werkgever? Neem dan contact op met het Ontdekdezorg Contactpunt voor persoonlijk advies over het vinden van een werkgever. Het Ontdekdezorg Contactpunt is voor iedereen in regio Eindhoven en de Kempen, of je nu herintreder, zij-instromer, scholier of al werkzaam bent in de zorg. Samen kijken we welke wegen je kunt bewandelen.

Ontdekdezorg maakt een afspraak met je waarin we samen kijken naar wat een volgende stap kan zijn in jouw zoektocht naar een baan en/of opleiding in zorg en welzijn, en wat je nodig hebt om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld een oriëntatie- of informatiebijeenkomst zijn, een gesprek met een loopbaancoach of een meeloopdag bij een organisatie.

Lees hier meer over het Ontdekdezorg Contactpunt.

De opleiding is bedoeld voor:

De opleiding is bedoeld voor volwassen mensen die in de praktijk willen leren en werken. Mensen die het leuk vinden om werk te doen wat bijdraagt aan zorg in de samenleving, zonder dat ze daarvoor in contact komen met patiënten. Op afstand werk je mee aan kwaliteit van zorg.

Als student heb je de nodige discipline nodig om het leren en werken succesvol te kunnen combineren.

Je wordt opgeleid voor een baan waarin nauwkeurigheid, gevoel voor techniek, zelfstandig werken maar ook samenwerken met collega’s belangrijk is.

Duur:

De opleiding duurt 2 jaar. Je kunt onder bepaalde voorwaarden versnellen en vertragen in de opleiding. Je hebt 1 dag per week een lesdag. Deze kan op school zijn, online of op een externe locatie.

Je leert en werkt daarnaast in de beroepspraktijk.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt

€ 730,-.

Opleidingen van het Summa College en door het Summa College beschikbaar gestelde lesmaterialen zijn vrijgesteld van btw. Lees meer over opleidingskosten.

Bel mij

Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden