Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Je bent ineens weer leerling, dat is spannend, maar ook uitdagend.
Janneke en Liànne switchten vanuit verschillende carrières naar de optiek

'Je bent ineens weer student, dat is spannend'

Twee vrouwen, één doel: een nieuwe start in de optiekwereld. Liànne Bosch (46 jaar) en Janneke Schonenberg (41 jaar) delen hun avontuurlijke reis vanuit verschillende carrières en levenservaringen naar een gedeelde passie voor optiek. “Je bent ineens weer student. Dat is spannend en onbekend, maar ook een hele leuke uitdaging.”

De onverwachte afslag

Liànne en Janneke zijn beide bezig met een carrièreswitch. Liànne werkte als secretaresse maar wilde graag meer met mensen werken. “Ik gooide het roer om en begon aan een opleiding in de zorg. Tussentijds kwam ik als klant bij Pearle, waar ze mij vroegen of ik bij hen wilde werken. Het leek mij hartstikke leuk maar ik was al bezig met een opleiding in de zorg. Al snel kwam ik erachter dat dat toch niet voor mij was weggelegd. Daarom startte ik als winkelmedewerker bij Pearle én begon ik aan de bbl-opleiding. Vroeger heb ik een baan in een optiekzaak gehad als assistent van de contactlensspecialist, dat trok mij toen al heel erg aan. Nu valt alles voor mij op z’n plek.” Ook Janneke maakte een switch, zij werkte in de wereld van haar en visagie. “Ik twijfelde of ik mijn werk nog tot mijn pensioen zou willen doen. Toen de coating laag van mijn zonnebril was verpulverd ging ik ermee naar Vogel Optiek en raakte ik met een medewerker aan de praat. Van het een kwam het ander en een week later liep ik een hele zaterdag met haar mee in de winkel. Ik vind het mooi dat je met optiek écht iets voor mensen kan betekenen. Ik heb gesolliciteerd en mocht in Oss beginnen.”

Een sprong in het diepe

Beide dames vonden het spannend om aan de opleiding te starten. Janneke: “Je bent ineens weer student. Dat is spannend en onbekend, maar ook een hele leuke uitdaging. Het is gaaf om weer nieuwe dingen te leren. Ik ben zelf al twintig jaar niet naar school geweest. Je moet dus je hoofd weer aan het werk zetten en weer leren hoe je moet leren. We gaan één dag naar school en moeten naast ons werk, onze gezinnen, paardrijden en dansen nog veel thuisstudie inplannen. Dat was in het begin wel even wennen maar we doen het met plezier. Ontwikkelen is voor iedereen, in ieder vak belangrijk. Maar ook op persoonlijk vlak, vorig jaar heb ik nog mijn motorrijbewijs gehaald.”

Samen leren: de kracht van generaties

In een klas met gemixte leeftijden tussen de 18 tot 46 jaar leren ze meer over optiek. Liànne: “Ik vind de mix van leeftijden in de klas erg leuk. Jong en oud mengt zich heel mooi door elkaar: jongeren leren weer van de ouderen, maar de ouderen ook van de jongeren. Iedereen helpt elkaar, heeft hetzelfde doel voor ogen én interesse in het vak. Het fijne van bbl is dat we naast onze opleiding al in een optiekwinkel werken. Zo weet je wat er speelt in de branche en neem je de theorie die je op het Summa leert weer mee de praktijk in. Ook de afwisseling in het vak is mooi. We krijgen een stukje techniek, mode, advies geven en veel oog gerelateerde aspecten zoals het doen van metingen.”

Janneke vult haar enthousiast aan: “Er is altijd iets te doen en het is mooi als iemand weer beter kan zien. Vroeger waren er maar een paar monturen waar je uit kon kiezen. Nu zijn er zoveel mooie brillen, het is helemaal niet meer ‘erg’ om een bril te dragen. Het is bijna een sieraad. Een bril hoeft niet meer stom te zijn, het is gewoon gaaf. En werken in de optiek is alleen maar gaver.”

Lees meer over de opleiding
Summa & Bedrijf - Opleiding Opticien - Ik wil mijn klanten goed helpen

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden