Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Opticien

Opticien

De opleiding in het kort
 • Mbo-opleiding
 • niveau 4
 • Duur: 2-3 jaar
 • Bbl-opleiding: per week 1 dag school, 3-4 dagen werk
 • Start: augustus, februari
Aanmelden
Locatie
 • Sterrenlaan 6
  Sterrenlaan 6, Eindhoven
Download als PDF

Opticien

Je werkt al een tijdje bij een opticien of wilt als zij-instromer aan de slag in de branche. Hoe dan ook, je wilt je ontwikkelen tot opticien. Dan is deze opleiding iets voor jou! Na het behalen van je opticiendiploma kun je doorgroeien tot filiaalhouder of een eigen optiekzaak beginnen.

Tijdens deze opleiding leer je hoe je mensen goed laat zien en hoe je hen er goed laat uitzien. Je leert veel over ogen (over zien), over gezondheid, over trends en commercie. Maar ook hoe je een winkel runt, hoe je die onder de aandacht brengt en hoe je medewerkers aanstuurt.

Deze opleiding duurt 3 jaar, maar het is mogelijk om in 2 jaar af te studeren. Of dat voor jou haalbaar is wordt na de eerste 10 weken van het eerste jaar met jou en je (leer)bedrijf besproken.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de optiekbranche ook een op de website www.werkenindeoptiek.nl.

Dit ga je leren

Op school leer je wat nodig is om een vakman/-vrouw te worden. In theorie- én veel praktijklessen. Je leert alles over glazen, lenzen, oogmetingen en brillen. Ook krijg je lessen in bedrijfsvoering, leidinggeven en marketing. Je krijgt les van ervaren mensen uit de praktijk. Doordat we in kleine groepen werken, krijg je veel persoonlijke aandacht.

Als opticien kun je doorgroeien tot filiaalhouder of een eigen optiekzaak beginnen. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld naar de opleiding optometrie, orthoptie of bedrijfskunde.

Summa & Bedrijf - Opticien

Goed om te weten

Studiebelasting:

Naast 8 lesuren per week moet je rekenen op 15 uur thuisstudie.

Dag/tijd:

Maandag van 9.00 tot 17.00 uur

Voor wie:

Optiekmedewerkers die zich graag willen ontwikkelen en zij-instromers

Toelatingseisen:

Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je een

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
 • diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.

Je kunt deze scholing alleen volgen als je 3-4 dagen per week bij een relevant en erkend leerbedrijf werkt. Is jouw werkgever niet erkend of weet je niet of dit het geval is, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Diploma/certificaat:

Mbo-diploma niveau 4

Kosten:

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt € 730,-. Daarnaast heb je een laptop nodig en betaal je voor lesmateriaal.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar.

Opleidingen van het Summa College en door het Summa College beschikbaar gestelde lesmaterialen zijn vrijgesteld van btw. Lees meer over opleidingskosten.

Bel mij

Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

  Deel deze pagina:

  x

  Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

  Aanmelden