Praktijkverklaring: werkend leren
Werkzoekenden zonder startkwalificatie behalen op de werkvloer in 2 tot 3 maanden een erkende praktijkverklaring voor specifieke werkprocessen.
Leren op de werkvloer
Werknemers met een praktijkverklaring laten aan werkgevers zien dat ze werkzaamheden beheersen die voor een bepaald beroep nodig zijn.
De werknemer hoeft niet naar school en er is geen examen. De praktijkverklaring biedt werknemers betere kansen op de arbeidsmarkt en werkgevers in korte tijd praktisch opgeleide medewerkers. Met deze praktische kennis op zak kan later nog gekozen worden om de theorie, rekenen en Nederlands te leren op school en zo aan een mbo-diploma te werken.
Goede begeleiding
Alleen werkgevers die erkend zijn als leerbedrijf kunnen werkplekken bieden waarmee een praktijkverklaring kan worden behaald. De werknemer krijgt goede begeleiding om zich de werkprocessen eigen te maken. Voor elk werkproces kan de werknemer een praktijkverklaring behalen.
Voor wie is een Praktijkverklaring bestemd?
Voor werkzoekenden en werkenden van 18 jaar of ouder die (nog) niet in staat zijn om een niveau 1 mbo-opleiding te volgen. Met een praktijkverklaring kan een deel van zo’n opleiding afgerond worden. Het traject is maatwerk en duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden. De werknemer werkt met behoud van uitkering of salaris.
Meer weten?
Kijk op De achthonderdBelangrijk voor de werkgever
- Een erkenning van S-bb in de beroepsrichting waarin opgeleid gaat worden
- Inventarisatie van de werkprocessen
- Vaststellen van de onderliggende taken
- Toetsen van deze taken op het opleidingsprofiel
- Vaststellen taken ten behoeve van de praktijkverklaring
- Matchen van takenpakket met geschikte kandidaat
Belangrijk voor de werknemer
- Deze is 18+
- Heeft een taalniveau A1+
- Kan fysiek inspannend werk doen
- Nog geen startkwalificatie
- Is flexibel in werktijden/dagen