Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Leren met begeleiding - Summa & Bedrijf
'We zagen dat Zakaria meer kan dan alleen productiewerk'

Zakaria pakt zijn kans met de praktijk­verklaring

Maatwerk voor werknemer én bedrijf

Zakaria (42 jaar) is leergierig. Hij wil zich ontwikkelen. Dus toen hij op zijn werk gevraagd werd of hij een praktijkverklaring wilde halen, aarzelde Zakaria geen moment: natuurlijk, graag! Zes maanden later heeft hij de praktijkverklaring op zak. En hij gaat door met leren.

Zakaria is drie jaar in dienst bij ontwikkelbedrijf KempenPlus in Bladel. Hij werkt er op de productieafdeling, waar goederen klaargemaakt worden voor transport. Zakaria deed dat werk ook, maar hij heeft nu een andere taak: collega’s helpen in hun werk en de kwaliteit van hun werk controleren; klopt het aantal producten in de doos, en hebben de dozen de juiste verzendlabels?

Maatwerk

“We zagen dat Zakaria meer kan dan alleen productiewerk”, zegt zijn begeleider Johan bij KempenPlus. “Daarom hebben we hem meer verantwoordelijkheid gegeven en hem aangeboden om een praktijkverklaring op niveau 1 te halen.” Zakaria pakte die kans met beide handen aan. “Ik vind het leuk om collega’s te helpen. Ik wil graag dat alles goed gaat.”

In het traject naar de praktijkverklaring toe kreeg Zakaria zes maanden lang begeleiding op de werkvloer. Vooral van Johan en Marij, die hetzelfde werk doet als hij. Ime van Berloo begeleidde het proces vanuit Summa & Bedrijf. “De praktijkverklaring is maatwerk”, zegt ze. “Iedereen ontwikkelt zijn eigen leerpunten, afhankelijk van de eigen wensen en de wensen van het bedrijf. In het geval van Zakaria ging het vooral om omgaan met collega’s, communiceren, feedback geven en het aansturen van de productie. Dat zijn taken die bij zijn huidige werk horen.”

Droom

Zakaria is blij met de begeleiding die hij kreeg. “Iedereen heeft goed geholpen om me verder te ontwikkelen en meer betrokken te zijn bij het werk. Ik heb onder meer geleerd goed na te denken voordat ik iets zeg. Johan en Marij hebben me goede tips gegeven. En met Ime heb ik ook goede gesprekken gehad over wat goed ging en wat beter kon.”

Zakaria heeft het naar zijn zin in Nederland. Hij woont en werkt hier graag. En hij wil meer leren over de Nederlandse cultuur en manier van werken. Dromen heeft hij ook. “Ik zou later graag een eigen bedrijf willen beginnen. In Syrië had ik ook een eigen bedrijf in bouwmaterialen als glas, aluminium en plafonds. Door de taal is dat hier nog lastig. Maar ik leer elke dag een beetje beter Nederlands. Ik kijk bijvoorbeeld naar YouTube-filmpjes. En ik heb een boekje waarin ik woorden opschrijf die ik hoor maar niet ken. Ik vraag dan wat het betekent en schrijf het op.”

Interesse van de medewerker

Zakaria is dus nog lang niet klaar met leren. Sterker nog, hij begint binnenkort met de praktijkverklaring op niveau 2. Bij niveau 1 gaat het om algemene vaardigheden, bij niveau 2 om vakvaardigheden. “We zijn blij met mensen als Zakaria”, zegt Johan. “We zijn ook blij met de praktijkverklaring en de samenwerking met Summa. In veel ontwikkelmethodes heb je met vaste opdrachten te maken. Hier niet, hier gaat het om maatwerk. Het traject is opgezet vanuit de interesse van de medewerker. Daardoor is die gemotiveerd.”

Inmiddels heeft KempenPlus negen medewerkers aangemeld voor de praktijkverklaring. Zes voor niveau 1, drie voor niveau 2, onder wie dus Zakaria. “Ik vind het belangrijk dat mensen zich ontwikkelen”, zegt hij. “Dat vertel ik collega’s ook. En met de praktijkverklaring kan dat op een fijne manier, met goede begeleiding.”

Wil jij als werkgever meer weten over de800? Op de website vind je alle informatie.

Summa & Bedrijf - Zakaria pakt zijn kans met de praktijkverklaring

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden