Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Femke Daniëls is docente voetzorg bij Summa.

"Stoere vrouwen die een switch maken.”

"Ik heb zelf bij Summa gestudeerd"

Femke Daniëls (30 jaar) zet zich al jaren met passie in voor de branche voetzorg. Ze werkt sinds drie jaar bij het Summa College en geeft sinds een jaar ook les aan volwassenen bij Summa & Bedrijf. “Er is een chronisch tekort aan pedicures. Ik wil, samen met mijn team, het vak en de opleiding pedicure weer op de kaart zetten.”

Van werken op een eiland naar staan voor de klas

“Ik heb zelf op het Summa College gestudeerd: Pedicure en Allround Schoonheidsspecialiste. Ik twijfelde vervolgens of ik voor de klas wilde staan of wilde doorstuderen. Ik koos voor het laatste en heb in vier jaar de hbo-opleiding Podotherapie afgerond. Daarna ben ik gaan werken als Podotherapeut, waar ik in drie jaar veel ervaring heb opgedaan. Maar als Podotherapeut was ik veel alleen en miste ik het contact met collega’s. Iedereen werkte op zijn eigen eilandje. Ik dacht na over wat de volgende stap in mijn carrière zou kunnen zijn.”

Bij Summa zochten ze een docent voetzorg. “Een oud-docent herinnerde zich dat ik na mijn studie interesse in lesgeven had en zocht contact. Op dat moment zat ik bij een loopbaancoach omdat ik niet wist wat ik wilde. Dat contact kwam echt op het perfecte moment, ik wist meteen dat ik voor de klas wilde staan. Ondertussen werk ik al drie jaar bij Summa, waarvan ik een jaar betrokken ben bij Summa & Bedrijf. Voor mijn werk als docent moet ik mijn bevoegdheid (PDG) behalen, daar ben ik nu een dag per week mee bezig en de rest van de week geef ik les in het reguliere- en volwassenonderwijs.

Passie, tekort en ontwikkeling in de branche

“Het leuke aan mijn werk vind ik de afwisseling. De jonge studenten geven mij veel energie terwijl ik in het volwassenonderwijs geniet van de variërende leeftijden. In mijn klas zitten nog steeds wat jonge meiden maar ook vrouwen van vijftig, die zo stoer zijn om voor een carrièreswitch te kiezen. Dat vind ik heel knap. Daarnaast is het fijn om, in tegenstelling tot mijn werk als Podotherapeut, weer veel in contact te zijn met mensen en een band op te bouwen met studenten en cursisten.”

Helaas lopen overal in Nederland de studentenaantallen terug, Femke ziet dat vooral bij de opleiding pedicure. “Daarom vind ik het extra belangrijk om mij in te zetten voor een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) en wil ik pedicure weer op de kaart te zetten. Het is een belangrijk beroep waarvan we al jaren een chronisch tekort zien in Nederland. Ik wil samen met mijn team zoveel mogelijk nieuwe mensen opleiden en enthousiasmeren voor het vak, om het tekort terug te dringen.”

Naast haar werk voor LLO volgt Femke regelmatig cursussen en trainingen. “Ik hecht veel waarde aan zelfontwikkeling maar het is ook noodzaak binnen mijn vak. Omdat ik medisch pedicure ben moet ik punten blijven halen om dit werk te mogen doen. Op die manier blijf ik up-to-date over nieuwe ontwikkelingen en bepaalde problematieken zoals diabetes en reuma. Ik heb laatst nog een e-learning gevolgd over ondernemen. Daar wist ik niet zoveel van, maar mijn studenten stelden hier vaak vragen over. Nu kan ik de kennis uit de e-learning meenemen in mijn lessen en misschien komt het mij ooit van pas in de toekomst als ik, naast het lesgeven, weer aan het werk ga in de praktijk.

Lees meer over de opleiding Pedicure
Summa & Bedrijf - Femke Daniëls - Stoere vrouwen die een carrièreswitch maken

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden