Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Onderwijs & Opvoeding
Onderwijsstichting SKOzoK

Onderwijsassistenten SKOzoK werken aan hun ontwikkeling

SKOzoK bestaat uit 29 basisscholen. Binnen de stichting werken veel onderwijsassistenten en leerkrachtondersteuners, zegt Angera Kraayvanger, projectleider professionalisering bij SKOzoK. “We willen hen de mogelijkheid geven om zich te ontwikkelen en een professionele leergemeenschap vormen, waarin ze samen actief leren. Maar hoe begin je zoiets?

Daarvoor hebben we bij Summa aangeklopt. Zij hebben de ervaring, de expertise. Bovendien hebben veel onderwijsassistenten van SKOzoK daar de opleiding gevolgd.”

Zet je aan het denken

Docent Anjo van den Heurik van Summa & Bedrijf ontwikkelde samen met SKOzoK de aanpak. In de eerste sessie gingen de deelnemers actief aan de slag met hun mindset: hoe zit ik in mijn werk, wat is mijn rol, hoe draag ik bij aan een waardevol onderwijsproces? In de daaropvolgende sessie draaide het vooral om: wat zijn mijn taken en verantwoordelijkheden, waar loop ik in mijn werk tegenaan en waarin wil ik mezelf ontwikkelen? “Dat kan al snel rommelig worden, maar Anjo kan fijn sturen en voor focus zorgen”, aldus onderwijsassistent (SKOzoK) Femke Luijbregts. “Ze zet je aan het denken. Ik ben nog niet zo lang in dienst en wil heel graag meer weten over de methodes en materialen die wij kunnen inzetten.”

Waardevol

Ook collega Lisette Welsing was goed te spreken over de sessies. “Ik vond het interessant om te leren hoe je van een vaste mindset naar een groeimindset gaat.” Anjo is een goede docent, zegt ze. “Ze schakelt snel. Als ze aan ons merkte dat we iets al wisten, ging ze snel verder. Ze voelde goed aan wat we wilden. Het was ook fijn dat er veel ruimte was voor interactie, ook met elkaar. Als onderwijsassistenten SKOzoK werken we los van elkaar. Door dergelijke sessies hoor je waar anderen tegenaanlopen, hoe zij zaken aanpakken. Dat is heel waardevol.”

Co-creatie onderwijsassistenten SKOzoK

De sessies hebben nieuwe leervragen opgeleverd voor volgende leerbijeenkomsten. De deelnemers gaan dan aan de slag met leerstrategieën die kinderen kunnen inzetten om zo soepel mogelijk te leren. Lisette kijkt ernaar uit. “Ik wil ook nog graag meer over gedrag leren. Hoe je kinderen die vastzitten of overprikkeld zijn ruimte en veiligheid kunt bieden.” “Het is heel prettig samenwerken met Summa”, besluit Angera. “Het is niet van:  we gaan dit en dat doen en het is klaar. De leervragen komen vanuit de deelnemers, Summa speelt daarop in. Het gaat echt om co-creatie. Samen bereiken we zo veel kwaliteit en diepgang. Precies wat we willen.”

Meer weten?

Neem contact op met

Mark van der Voort

Opleidingsadviseur Onderwijs
Summa & Bedrijf - Mark van der Voort

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden