Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Nieuwe zorgmedewerkers snel aan het werk dankzij CE-trajecten
Nieuwe, flexibele zorgopleiding op mbo-niveau 2

Zorgmedewerkers snel aan het werk dankzij CE-trajecten

Summa & Bedrijf, Educared en Bureau G&D hebben een nieuwe, flexibele zorgopleiding op mbo-niveau 2 voor volwassenen ontwikkeld. Hiermee strijden ze tegen het personeelstekort in de zorg. Doordat ze opgebouwd zijn uit certificeerbare eenheden (CE’s), kunnen nieuwe medewerkers sneller aan de slag.

Een kleine twee jaar hebben de samenwerkingspartners gewerkt aan het nieuwe traject. Het resultaat mag er zijn. Er ligt een aantrekkelijke opleiding Helpende zorg en welzijn, opgesplitst in drie CE’s. “Zowel werkgevers als medewerkers kiezen steeds vaker voor CE’s in plaats van een volledige opleiding”, aldus projectleider Miquette van den Borne van Summa & Bedrijf. “Door het personeelstekort in de zorg vinden werkgevers het belangrijk dat medewerkers snel inzetbaar zijn. Met CE’s is dat het geval. En medewerkers vinden het fijn dat ze in korte tijd de vaardigheden leren die ze nodig hebben. Ze hoeven niet eerst twee jaar naar school. Bovendien wordt er rekening gehouden met werkervaring en eerder verworven competenties.”

Modern en interactief

De ontwikkelde CE’s zijn opgebouwd uit moderne en interactieve leermethoden, zoals geheugensteuntjes, checklists, een kennisclip en e-learnings. Ook zijn er fysieke bijeenkomsten, waarvoor presentaties en opdrachten ontwikkeld zijn. Miquette: “Alles is heel visueel opgesteld, het is echt afgestemd op de niveau 2-student. Daardoor is het ook beter te volgen door NT2-studenten.” Studenten krijgen een persoonlijke leerroute. “We hebben een valideringstraject ontwikkeld, dat mogelijk vrijstellingen geeft. Via onder meer een zelfscan, portfolio en een interview met een leercoach wordt een individueel opleidingsplan opgesteld.”

Workshops

Voor werkbegeleiders zijn begeleidingsinstructies opgesteld, er is een workshop ontwikkeld waarmee zij-instromers kennismaken met een baan in de zorg – “het Máxima MC heeft die al ingezet” – en ook voor zorgorganisaties en ondersteunende diensten zijn workshops ontwikkeld. De drie partijen zetten de opleiding/CE’s afzonderlijk in de markt. Summa doet dat vooral in de contacten met zorgorganisaties. Miquette kijkt terug op een mooi en leerzaam traject in de strijd tegen het personeelstekort in de zorg. “De kracht zit in de samenwerking van de drie partijen. Educared is sterk in het ontwerpen van blended leeroplossingen, Bureau G&D in begeleidingsconcepten en wij als Summa in het ontwikkelen van een curriculum en onderwijsprocessen.”

Wil je meer weten over de nieuwe CE’s of de andere producten, neem dan contact op met Miquette van den Borne via miquette.vandenborne@summaenbedrijf.nl of 06 316 754 96.

Zorg & Welzijn - Summa & Bedrijf

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden