Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Jolanda van den Bersselaar - Nieuwe dingen blijven doen houdt je scherp
Jolanda van den Bersselaar is bevlogen voor Taalkracht, de800 en Summa & Bedrijf

'Nieuwe dingen blijven doen houdt je scherp'

"Ik wil een verandering teweegbrengen."

Onze bevlogen projectleider Jolanda van den Bersselaar (59 jaar) schittert bij Summa & Bedrijf, Taalkracht én De achthonderd met haar indrukwekkende cv en passie voor onderwijs, ontwikkeling en de maatschappij. Afgelopen jaren heeft ze zich ontpopt tot een cruciale spil binnen Summa. “Ik ben idealistisch en wil met mijn werk een (kleine) verandering in de maatschappij teweeg brengen.”

Op zoek naar de juiste uitdaging

Na het behalen van haar diploma als verpleegkundige ging Jolanda werken in het Maxima Medisch Centrum. “Ik heb daar een paar jaar gewerkt, maar na een tijdje wilde ik iets anders. Ik ben altijd vrij onrustig geweest en heb veel verschillende dingen gedaan, ook een studie rechten bijvoorbeeld. Dat vond ik toch te saai en ben vervolgens de lerarenopleiding gaan doen, waarna ik als praktijkbegeleider in het ziekenhuis begon. Toen was ik dus al bezig met een Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Na een paar jaar wilde ik iets anders zien dan het ziekenhuis. Vervolgens kreeg ik drie banen: bij Fontys, waar ik de opleiding zorgcoördinatie begeleidde en ondersteunde, bij de voorloper van Summa én ik deed contractonderwijs in de wijken.”

Na een tijdje besloot Jolanda om helemaal voor Summa te kiezen. “Ik ben docent geweest, heb onderwijs ontwikkeld, ben opleidingscoördinator geweest en nog veel meer. Iedere paar jaar had ik weer een andere functie binnen Summa tot ik de zorg begon te missen. Ik heb toen nog even een uitstap gemaakt naar de thuiszorg, maar na een jaar keerde ik terug bij Summa. Ik werk nu vijf jaar als projectleider en dat is het leukste wat ik ooit heb gedaan. Ik vind het mooi om de verbinding te leggen tussen het bedrijfsleven en het onderwijs en om te kijken hoe je passende trajecten maakt.”

Geprikkeld blijven is goed voor je als mens

“Ik vind het belangrijk om geprikkeld te blijven, misschien is dat de onrust waar ik het eerder over had, ik hou ervan als ik nieuwe dingen kan doen en mensen met elkaar kan verbinden. Ik werk met veel energie voor Summa & Bedrijf, Taalkracht en De achthonderd en ik vind die doelgroepen heel waardevol. Een bijdrage leveren aan de maatschappij en betekenisvol zijn, vind ik belangrijk. Daarom doe ik ook veel vrijwilligerswerk; ik heb in besturen gezeten bij welzijnsorganisaties, ben betrokken bij de dementievriendelijke wijk, ben taalmaatje geweest en ga op pad met ouderen en gehandicapten die niemand hebben.”

Als de bezige bij die ze is, volgt Jolanda in haar vrije tijd daarbij ook nog cursussen en trainingen. “Nieuwe dingen blijven doen houdt je scherp en het is belangrijk om jezelf te verrijken. Dat hoeft niet eens werkgerelateerd te zijn, het is gewoon goed voor je als mens. Ik heb me vaak afgevraagd of ik niet nog eens iets anders moet gaan doen en heb een paar jaar geleden ook een loopbaancoach gehad. Toen besefte ik dat ik bij Summa de perfecte match heb gevonden van de dingen die ik leuk vind om te doen, zeker in mijn functie als projectleider. Ik ben vrij idealistisch en wil met mijn werk een (kleine) verandering in de maatschappij teweeg brengen. Dat er aandacht is voor de doelgroepen waar ik het voor doe en dat in Nederland bepaalde regelgeving gaat veranderen.”

Niet iedereen past in het perfecte plaatje

“Ik denk dat we met z’n allen bewuster mogen zijn dat het onderwijs in de huidige tijd gewoon anders moet zijn, voor jongeren én volwassenen. Ik geloof niet meer zo in vaste, lange trajecten. Ik denk dat veel mensen baat hebben bij modulaire of korte trajecten, gericht op hun vak of vaardigheden. Als onderwijsinstelling moet je hierin meebewegen en dat doen we bij Summa. Dat zijn mooie stappen en ik ben blij daar een bijdrage aan te kunnen leveren. Daarnaast: niet iedereen past in het perfecte plaatje en ieder mens is uniek. Daar moeten we samen rekening mee houden. Ik ben dan ook écht trots op wat we met De achthonderd kunnen doen voor laagopgeleiden en laaggeletterden. Als je ziet hoe trots en gelukkig zij worden van het feit dat ze een certificaat halen, dáár doe ik het voor.”

Summa & Bedrijf - Jolanda van den Bersselaar - Nieuwe dingen blijven doen houdt je scherp

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden