Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf
Régine van Lieshout is gepassioneerd directeur LLO bij Summa.

"Leven Lang Ontwikkelen is de grootste transitie in het onderwijs."

"Trots op waar we staan, maar we zijn er nog niet."

Ontmoet Régine van Lieshout (44 jaar). Een visionaire leider die haar passie voor het sociaalwerk heeft omgezet in een missie om mensen te versterken in hun werk en leven. Régine’s reis staat bol van doorzettingsvermogen, empowerment en vastberadenheid om impact te maken op de wereld om haar heen. “Ik ben trots op waar we staan met LLO, maar we zijn er nog niet.”

Régine leeft in een hoog tempo; van directeur bij Taalkracht, Ster College, de800 en LLO tot moeder van vier kinderen, echtgenote en fanatiek tuinierder haalt ze alles uit het leven wat erin zit. “Ik ben alumni van Summa College; na de mavo heb ik de meao doorlopen. Hier kon ik mijn creativiteit en talenten niet in kwijt, dus begon ik na het behalen van mijn mbo-diploma met de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening aan de Fontys. 15 jaar lang werkte ik in het sociaal domein, bij MEE en later bij Lumens. Tijdens mijn werkzame leven werd er een beroep gedaan op al mijn talenten. Daarom ben ik misschien een workaholic geworden, ik vind werken gewoon heel leuk. Ik heb nooit de ambitie gehad om een hoge functie te bereiken, wél heb ik het altijd belangrijk gevonden dat iedereen zijn talenten kan ontwikkelen en mee kan doen in de samenleving en op de arbeidsmarkt.”

Passie voor maatschappelijke impact

“Tijdens mijn periode in het sociaal werk ben ik achter veel voordeuren geweest en dat heeft mij verrijking gebracht. In ieder geval een breed perspectief op het leven, het maakt veel uit waar je bent geboren en gesocialiseerd. Niet iedereen heeft de mooie kansen gekregen die ik misschien wel heb gehad. Na vijf jaar als sociaal werker wilde ik impact kunnen maken op grotere schaal. Daarom ben ik een post-hbo Hoger Management in de gezondheidszorg gaan volgen en maakte ik de overstap naar Lumens, waar ik alles in de volledige breedte heb aangeraakt en in het MT zat. Ik ben altijd bezig met vernieuwing. Niet als doel op zich, maar om te zorgen dat de wereld iedere dag een stukje beter wordt en daarmee bij te dragen aan de toegankelijkheid van talentontwikkeling.”

Omarmen van verandering

Régine wilde leren om zich staande te houden in een nóg grotere organisatie. “Ik zag bij Lumens dat veel mensen in Nederland uitvielen in de reguliere structuren van werk en onderwijs en koos daarom bewust voor een baan als directeur in het onderwijs. Ik wilde hiermee een bijdrage kunnen leveren aan het probleem dat ik zag. Op het Summa verbaasde ik me over het feit dat ik geen volwassenen zag in het mbo-onderwijs. We hebben zo’n prachtig onderwijs, maar waar zijn de volwassenen? Vanuit die verbazing ben ik mijzelf hierin gaan verdiepen en heb ik tijdens mijn eerste werkjaar bij Summa het initiatief van De achthonderd opgezet. Kijkend naar de urgentie vanuit de arbeidsmarkt én samenleving heb ik LLO vervolgens geagendeerd binnen het Summa en hebben we het inmiddels met veel mensen omarmd. Deze verandering, die wij als Summa doormaken, noem ik het begeleiden van een transitie. LLO is dé grootste transitie in het onderwijs als je het mij vraagt. Alle leiders op dit gebied moeten in de arena stappen en in de tegenwind durven staan. En voor de goede orde: een leider is niet gekoppeld aan een hiërarchische functie. Je krijgt veel weerstand op je af en je moet elkaar staande houden in zo’n proces.”

Mooie stappen in het volwassenonderwijs

“Ik bekijk LLO vanuit als een transitievisie, het vraagt om een fundamenteel andere manier van denken, doen en organiseren binnen het systeem en de inrichting van het onderwijsbestel. Als je vanuit dat perspectief naar volwassenonderwijs kijkt, hebben wij al hele mooie stappen gemaakt. Iedere dag hebben we er aandacht voor, lopen er meer dan 200 collega’s warm voor LLO én hebben we vorig jaar meer dan 4.000 lerende volwassenen bereikt. We zijn er nog zeker niet, het gaat naar mijn idee te langzaam als ik naar de urgentie van de buitenwereld kijk, maar ik ben trots op waar we staan.”

Kwetsbaarheid en groei

“Het is niet zo dat als je in een bepaalde rol zit dat je niet meer hoeft te leren. Ik leer nog iedere dag van mijn kinderen, mijn man, vrienden, netwerkpartners en collega’s om me heen. Vorig jaar volgde ik nog een mastermodule transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit en dit jaar verbeter ik mijn Engels via Summa & Bedrijf en doe ik in dat kader mee aan ‘Speak in a week’. Leren is ook jezelf kwetsbaar opstellen, op iedere leeftijd en in iedere functie.”

Summa College - Régine van Lieshout - Leven Lang Ontwikkelen is de grootste transitie in het onderwijs.

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden