Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Kim Derks - Ik wilde een docent van de praktijk worden
Kim Derks is docente Zorg & Welzijn bij Summa & Bedrijf

'Ik wilde een docent van de praktijk worden'

"Ik wil weten waar studenten het over hebben".

Bij Summa & Bedrijf schijnt altijd de zon dankzij de stralende inzet van Kim Derks (41 jaar). Met veel passie zet ze zich in als docente bij Summa & Bedrijf, op de afdeling Zorg & Welzijn. “Ik vind een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) ontzettend belangrijk. De dynamiek past écht bij wie ik ben.”

Een docent uit de praktijk

Kim is zelf op het mbo begonnen, waar ze haar diploma Activiteitenbegeleiding haalde. “Dat ben ik eigenlijk gaan doen omdat mijn moeder vond dat ik goed met mensen kon werken en creatief was. Na het afronden van mijn opleiding had ik de ambitie om bij de politie te gaan, ik wilde Jeugd- en Zedenrechercheur worden. Daar was ik toen te jong voor en dus vond ik hbo Pedagogiek het beste bij mijn doel aansluiten. In mijn laatste jaar liep ik stage bij ROC Eindhoven, de voorloper van het Summa College. Toen ik geslaagd was, boden zij mij een contract aan, maar ik heb er heel bewust voor gekozen om dat niet te doen. Ik wilde geen docente uit een theorieboek worden, maar juist een docente uit de praktijk. Ik wilde verhalen mee kunnen nemen, weten waar studenten het over hebben en daarop in kunnen haken. Daar vond ik mezelf nog onbekwaam in.”

De stap naar LLO

“Ik ben vervolgens een jaar bij Lunet gaan werken, in de gehandicaptenzorg tot ik werd aangenomen op de opleiding Politiekundige, waar ik mijn diploma behaalde. Eenmaal aan het werk liep ik vast, ik voelde me te veel een nummer in plaats van een persoon. Daarom koos ik ervoor om mijn oude droom los te laten en te kijken naar wat ik dan wél wilde doen. Zo ben ik uiteindelijk als gezinsvoogd bij Jeugdzorg terecht gekomen. Een heel dankbaar beroep, dat ik als iets moois heb ervaren. Toch maakte ik na zeven jaar de keuze om het onderwijs in te gaan.”

Kim ging als docent aan de slag gegaan op het Koning Willem I College. “Later ging een collega van mij naar Summa. Zij vertelde mij over Summa & Bedrijf, dat toen nog in kinderschoenen stond, en daar werd ik meteen warm van. Tijd voor een overstap. Ik ben begonnen bij het Summa College als docent niveau 2 en heb de bbl-opleidingen mee ontwikkeld en opgezet. Ik werkte toen nauw samen met collega’s van Summa & Bedrijf en vond innoveren en nieuwe dingen ontwikkelen ontzettend leuk. Zo ben ik uiteindelijk doorgestroomd naar Summa & Bedrijf, waar ik nu twee jaar werkzaam ben.”

Inspiratie en innovatie bij Zorg & Welzijn

“Mijn team bij Zorg & Welzijn is een team dat zich focust op LLO, alle maatwerktrajecten dus. Dat is echt een andere wereld binnen het onderwijs. We moeten ons onderscheiden, ondernemerschap laten zien en flexibel zijn. We werken hard en hebben allemaal dezelfde focus. Ik geniet ervan dat geen jaar hetzelfde is. Normaal heb je een vak waar je verantwoordelijk voor bent en ben je als mentor gekoppeld aan een klas. Dat is nu niet zo, mijn werkzaamheden zijn afhankelijk van de trajecten die wij draaien. Dat kan er een zijn dat we al vaker hebben gedaan of juist een heel nieuw traject. Iedere dag is anders en heeft nieuwe uitdagingen.

Kim kijkt goed naar wie haar klant is en wat haar klant wil. “We gaan met de klant in gesprek, maar houden altijd onze kwaliteit van onderwijs vast. Wij bepalen de basis van de scholing; de klant brengt de kleur aan. Dat vind ik supertof. Ik word heel erg gezien en blijf mezelf ontwikkelen. Afgelopen zomer volgde ik nog een scholing Ludodidactiek en volgende week ga ik naar de scholing van LEGO SERIOUS PLAY®. Ik vind het fantastisch om de dingen die ‘moeten’ in het onderwijs op een leuke en verantwoorde manier anders te doen. Zonder dat we denken in lokalen of hokjes. Zo sluiten we heel erg aan bij wat de doelgroep nodig heeft.”

“Ik ben ontzettend blij met mijn werk, LLO past écht bij wie ik ben. Ik hou van vrijheid, van spelen, maar ook van doelgericht werken. Ik geniet van de afwisseling, iedere keer krijg ik een andere opdracht en vraag. Om hiermee aan de slag te gaan en maatwerk op te leveren, dat maakt Leven Lang Ontwikkelen voor mij echt een feestje. Er leiden meerdere wegen naar Rome en iedere weg is anders. Ik laat me continue inspireren door wat ik zie bij collega’s, scholingen of cursisten.”

Summa & Bedrijf - Kim Derks - Ik wilde een docent van de praktijk worden

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden