Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Gehandicaptenzorg Lunet
Lunet gaat de krappe arbeidsmarkt tegen, met maatwerktrajecten

'Ik heb weinig docenten zoals Kim meegemaakt'

"De lessen zijn creatief en uitdagend."

Lunet, een zorgorganisatie voor iedereen met een verstandelijke beperking, werkt al jaren samen met Summa & Bedrijf voor het om- en bijscholen van medewerkers in de zorg. Margreet Diks, HRM manager, zet zich nu zo’n vier jaar in voor het leren en ontwikkelen binnen Lunet. “We hebben in de zorg te maken met een hele krappe arbeidsmarkt. In het kader van LLO zijn we in samenwerking met Summa maatwerk gaan aanbieden om doorstroom binnen de organisatie te krijgen.”

Margreet ziet al lange tijd dat mensen niet meer zo snel voor de gehandicaptenzorg kiezen. “We zijn binnen Lunet aan het kijken hoe we bepaalde functies kunnen invullen. Bijvoorbeeld door het om- of bijscholen van onze medewerkers. Dit doen we altijd met een erkende opleidingspartij, we vinden het namelijk belangrijk dat deelnemers een erkend certificaat krijgen. We merkten door de krappe arbeidsmarkt dat we geen mensen meer konden vinden voor bepaalde functies. In het kader van LLO zijn we samen met Summa maatwerk gaan aanbieden aan onze medewerkers. Zo blijven zij stappen zetten en groeien binnen de organisatie.”

Groeikansen in de gehandicaptenzorg

De mogelijkheid om door te groeien biedt perspectief. Zo kunnen medewerkers die nu werkzaam zijn als begeleider, doorgroeien naar cliënt begeleider, vertelt Margreet. “De samenwerking om tot dit omscholingstraject te komen verliep erg fijn. Summa is flexibel en er is veel mogelijk. Er zijn korte lijntjes, betrokken teamleiders en docenten met ontzettend veel expertise. Zij kunnen goed op inhoud meedenken en onze vraag vertalen naar het juiste maatwerktraject. Ze zorgen écht dat de kwaliteit goed gewaarborgd blijft.”

Omscholen in de zorg

Tom ’t Lam is nu drie jaar werkzaam als patiëntbegeleider bij Lunet. “Na mijn opleiding Communicatie merkte ik dat het werk in de marketing mij geen energie gaf. Mijn vriendin werkte toen al bij Lunet. Ik ben met haar mee gaan kijken en toen wist ik meteen dat mijn hart in de gehandicaptenzorg lag. Ik ben in gesprek gegaan over de mogelijkheden en Lunet bood mij omscholing naar de zorg aan. Nu, drie jaar later, is er een tekort aan cliëntbegeleiders op de groep. Ik wilde graag doorgroeien maar had geen zin om langer dan een jaar de schoolbanken in te gaan. Daarom heeft Lunet samen met Summa een verkort traject ontwikkeld, waarbij ik, met een aantal collega’s, in 9 maanden doorgroei naar niveau 4 en aan de slag mag als cliëntbegeleider.”

Docenten maken het verschil

“De lessen voelen niet als school, in positieve zin. Ze zijn creatief en uitdagend. Ik heb weinig docenten zoals Kim Derks meegemaakt. Ze zorgt ervoor dat je de hele dag actief bezig bent. Ik merk écht het verschil met niveau 3, er is veel meer diepgang in de stof, wat fijn is in de praktijk. De theorie die ik krijg, neem ik namelijk iedere dag mee naar mijn werk. Je krijgt veel handvaten om dingen aan te pakken, kunt sparren met collega’s én krijg mooie inzichten. Dankzij Kim heb ik ontzettend veel geleerd, wat ik nu al aan het toepassen ben in gesprekken met cliënten en hun families.”

Tom droomt nog altijd verder. “Binnen de gehandicaptenzorg bij Lunet kan ik nog alle kanten op. Ik vind mijn werk ontzettend leuk maar wie weet wil ik nog wel ooit teamcoach worden of een bijdrage leveren aan cliëntplannen. Alle mogelijkheden zijn er.”

Lees meer over de opleiding
Lunet

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden