Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Medical First Aid Basistraining (MFFA)
Liesbeth volgde de reanimatie- en AED-training.

'Ik handel nu vanuit kennis in plaats van intuïtie.'

Of je nu in het ziekenhuis werkt of als docent Nederlands voor de klas staat: een reanimatie- en AED-training is voor iedereen van belang. Dat is voor Liesbeth van Hees (58 jaar) niet anders. Ze maakte een carrièreswitch naar Summa Sport en deelt haar ervaring. “Ik zag iemand in het restaurant waar ik lunchte, die eruit zag alsof hij stikte. Geef ik hem een klap op zijn rug? Ademt hij nog?”

Een eyeopener

Liesbeth werkte al jaren in de communicatie en managementondersteuning tot ze op een punt in haar leven zat waar ze zich afvroeg of dit écht was wat ze wilde. “Geeft mij dit de voldoening waar ik aan toe ben? Toen ik van een kennis hoorde dat de overstap naar docent Nederlands haar goed was bevallen waagde ik de sprong. Het was nu of nooit en ik begon op mijn 48e aan een hbo-opleiding om docent Nederlands te worden. De opleiding heb ik cum laude afgerond en ik begon na mijn docentschap bij diverse opleidingen als docent bij Summa Sport. Hier is het verplicht om, ook als je geen sportdocent bent, de reanimatie- en AED-training te behalen. Na je diploma heb je ieder jaar een retraining, en dat was voor mij echt een openbaring.”

Realiteit noodsituaties

Een paar weken voor de training werd Liesbeth geconfronteerd met het belang van praktijkervaring in deze context. “Ik was met vriendinnen aan het lunchen in een restaurant en zag een man aan een andere tafel stikken. Moet ik hem op zijn rug slaan? Ademt hij nog goed? Wordt hij blauw? Op zo’n moment zie je hoe belangrijk het is om de retraining te volgen. Zo blijf je je bewust van je kennis, maar het is ook goed om er vertrouwd in te raken. Zo blijf je handelingsbekwaam, wat ik heel goed vind. Ik zie dan ook écht het belang van de training”, zegt Liesbeth. “Misschien is het omdat ik bij Summa Sport werk. Het is een hele fysieke opleiding en alle collega’s zijn veel met lichaamsbeweging, gezondheid en sport bezig.”

Dynamische trainers

“Paul Hooijen en zijn collega Madelief Hobbelen gaven de training en vulden elkaar heel goed aan”, vertelt Liesbeth enthousiast. “Paul is een echte man van de praktijk. Hij schetst situaties die hij tegenkomt als vrijwilliger bij de brandweer en koppelt zo de theorie heel fijn aan de praktijk. Het lesmateriaal is echt uit het leven gegrepen en dat blijft mij bij. De theorie, die voor mij als Nederlands docent best ver van me afstaat, wordt ineens veel duidelijker. Bovendien vond ik de retraining goed voorbereid. We kregen vooraf een presentatie met theorie toegestuurd om door te nemen. Tijdens de cursus gingen we hier razendsnel doorheen om vervolgens onze focus te verleggen naar het oefenen. Je gaat aan de slag met de rollen coach, hulpverlener en patiënt en geeft elkaar in groepjes feedback. Ik vind dat echt de kracht van de cursus: het feedback geven en ontvangen. Daarnaast kregen we naderhand nog veel informatie, linkjes en extra oefenmomenten toegestuurd. Dat vond ik persoonlijk heel fijn. Voorheen handelde ik in dit soort situaties vanuit intuïtie, ik doe dat nu vanuit kennis en dat voelt heel goed.”

Lees meer over de cursus
Summa & Bedrijf - Ik handel nu vanuit kennis in plaats van intuitie MFFA

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden