Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Irene van Rooij - Ik ben een praktijkvoorbeeld voor mijn cursisten.
Irene van Rooij is onder andere docent bij Summa & Bedrijf

'Ik ben een praktijk­voorbeeld voor mijn cursisten'

"De stappen die mensen maken, daar doe je het voor."

Ontdek de veelzijdigheid van Irene van Rooij (55 jaar); een docent met een onbegrensde passie voor het volwassenonderwijs én Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in haar vrije tijd. “Het resultaat van mijn werk is zo mooi om te zien. De stappen die mensen maken, daar doe je het voor.”

Irene van Rooij begon haar carrière als Consulent bij Arbeidsvoorziening nadat ze haar diploma HEAO Commerciële Economie behaalde. “Het ging zo goed dat ik werd gevraagd om in een management traject te stappen. Dat deed ik en ik kreeg de leiding over een vestiging. Later maakte ik een overstap naar de afdeling communicatie en was ik Secretaris bij de Ondernemingsraad. En toen kwamen er kinderen, haha. Ik werd zwanger en het was tijd om te schakelen. Ik had namelijk geen 9 tot 5 baan en mijn man is aannemer, hoe gingen we dat doen met kinderen?”

Toeval bestaat niet

“Ik heb besloten mijn aandacht op thuis te richten en een jaar onbetaald verlof op te nemen. Na dat jaar stopte ik bij Arbeidsvoorziening en heb ik mij gericht op het aannemersbedrijf van mijn man. In 2011 wilde ik weer iets voor mezelf hebben. Ik werd aangenomen bij een school in Gemert om twee ochtenden in de week de administratie te verzorgen. Uiteindelijk kwamen er steeds meer uren bij en werd ik de steun en toeverlaat van mijn directeur, zoals hij het zelf altijd omschreef. Toen hij tegen zijn pensioen aan zat vond ik het tijd om iets anders te gaan doen.”

Irene oriënteerde zich, twijfelde tussen de zorg en het onderwijs en kwam uiteindelijk in aanraking met de opleiding Nederlands. “Ik was 49 toen ik aan de opleiding begon. Ik volgde een maatwerktraject en behaalde in twee jaar mijn diploma. Vanaf dag één wist ik het zeker: ik wil in het volwassenonderwijs werken. Tijdens mijn stage werd dit gevoel bevestigd. Ik begeleidde een NT2 groep naar hun examen en wist dat dit was waar ik het voor had gedaan. Na de opleiding ging ik op zoek naar een baan en werd meteen enthousiast door de vacature van Summa & Bedrijf. Zij zochten een docent Nederlands in het volwassenonderwijs, voor mensen die op de centrale sterilisatieafdeling  in het ziekenhuis wilden werken. Toeval bestaat niet, zeggen ze soms. Dit moest zo zijn; een baan waar zorg en onderwijs samenkomen.”

Een voorbeeld voor cursisten

“Ik zet me graag in voor een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) en breng kennis over op een leuke, authentieke manier, met opdrachten die aansluiten bij de belevingswereld van volwassenen. En het liefst in een beroepsgroep, zodat ik mensen heel gericht kan trainen. Ik geef niet alleen Nederlands om jou de d’s en t’s goed te laten schrijven. Ik doe het vooral om jou zelfredzaam te maken in de maatschappij en dat is het mooie aan het mbo. Daarnaast ben ik een praktijkvoorbeeld in het volwassenonderwijs voor mijn cursisten. Ik begrijp ze goed omdat ik weet hoe lastig het is om gezin, werk, hobby’s en een studie te combineren.”

Het ondernemersbloed van Irene

“Na een half jaar zei mijn teamleider Martijn van der Linden dat ze op de BIC-Campus een docent Communicatie zochten. Ik werd aangenomen en ben nu betrokken bij het post-mbo niveau voor de opleiding Elektro- & Installatietechniek. Op donderdagavond en dinsdagmiddag geef ik daar les en de andere dagen ben ik bezig met examinering, geef ik les als docent bij Zorg & Welzijn én ben ik Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Ik voltrek al meer dan tien jaar lang huwelijken voor de gemeente Nuenen. Een ontzettend mooi en dankbaar beroep waar ik graag mijn tijd aan besteed.”

Irene is een bezige bij. Naast mantelzorg voor haar moeder en haar werk als docent en Ambtenaar van de Burgerlijke Stand volgt ze namelijk ook nog trainingen. “Nu volg ik de training Empowerment. Daarin leer ik weer dingen die ik in mijn lessen laat terugkomen. Ik vind het fijn om met verschillende dingen bezig te zijn en ben eraan gewend om meerdere ballen in de lucht te houden. Daardoor lopen werkzaamheden en werkdagen wat door elkaar heen. Daarnaast kom ik uit een ondernemersfamilie. Mijn vader, mijn man en mijn schoonfamilie hebben verschillende bedrijven. Het zit in mijn bloed om de klant voorop te zetten en daarom vind ik mijn werk bij Summa & Bedrijf zo leuk. Je houdt de link met het bedrijfsleven.

Daarnaast zit in mijn team, onder leiding van Martijn, écht ondernemersbloed. Het zijn geen standaard docenten. We zijn gewend om snel te schakelen en dingen anders te doen omdat de klant, de markt of de omstandigheden erom vragen. Ik haal veel tevredenheid uit mijn werk. Ik mag mensen verder brengen in hun loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Het resultaat daarvan is zo mooi om te zien, de stappen die mensen maken; daar doe je het voor.

Bekijk het opleidingsaanbod van Zorg & Welzijn
Summa & Bedrijf - Irene van Rooij - Ik ben een praktijkvoorbeeld voor mijn cursisten.

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden