Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Zorg & Welzijn - Summa & Bedrijf
Effectieve begeleiding voor ouderen

Gezondheid van ouderen verbeteren

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de ouderen in zorginstellingen te weinig beweegt. Ze zitten veel gedurende de dag en dat heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Daarnaast zorgt dit voor een verhoogd risico op valincidenten, depressie en vroeg overlijden. Gelukkig kunnen wij daar samen verandering in brengen, door activiteiten voor ouderen te organiseren. Docent Chantal Oomen neemt je mee in het belang van bewegen, de voordelen, voorbeelden en cursussen.

Belang van beweging bij ouderen

Het aantal 65-plussers in Nederland groeit enorm. Uit onderzoek blijkt dat deze groep in de komende jaren zal uitgroeien naar 4,8 miljoen mensen. Dat bewegen voor deze groep belangrijk is spreekt voor zich. Alleen zien we helaas dat dit niet genoeg gebeurd. Activiteiten organiseren voor ouderen om bewegen te stimuleren heeft veel voordelen. Naast gezondheid levert het ook een bijdrage aan de kwaliteit van leven. Denk aan een beter uithoudingsvermogen, goede nachtrust, cognitieve voordelen en minder kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast blijven ouderen die in beweging zijn ook nog eens langer zelfstandig leven omdat het de zelfredzaamheid en mobiliteit bevorderd.

Voorbeeld activiteiten ouderen

Gelukkig hoef je activiteiten voor ouderen niet meteen heel groots aan te pakken. Denk juist aan kleine vormen van beweging waarbij je werkt aan balans en fitheid in spelvorm of met muziek. Ook ouderen die slecht ter been zijn kunnen meedoen aan een beweegprogramma, pas het vooral aan naar de ouderen in jouw zorginstelling. Het is belangrijk om activiteiten voor ouderen goed te begeleiden. Hiervoor is kennis nodig over ziektebeelden en beperkingen én kennis over de opbouw van een beweegprogramma. Zo kun je een goede samenstelling van oefeningen maken dat zorgt voor het behoud van spieren en kracht.

Seniorenbewegingsleider

Ben je werkzaam in de ouderenzorg en lijkt het jou leuk om beweging te stimuleren? Dan kan een cursus seniorenbewegingsleider je daarbij helpen. Bij deze cursus wordt je opgeleid om ouderen in beweging te houden en activiteiten op de juiste manier te begeleiden. Je bundelt jouw kennis over beperkingen en ziektebeelden met theorie- en praktijklessen waarin je alles leert over methodische didactische werkvormen, het opbouwen van een beweegprogramma en nog veel meer. Het kan een mooie aanvulling zijn op je werk en je krijgt er natuurlijk ontzettend veel dankbaarheid voor terug. Ouderen worden uit de sleur getrokken, voelen dat zij erbij horen en profiteren van veel voordelen.

Wil jij succesvol activiteiten voor ouderen begeleiden zodat ze in beweging blijven? Ontdek hoe onze training je kan helpen bij het aanpakken van specifieke uitdagingen. Meld je aan via de website of neem contact met ons op voor meer informatie en de mogelijkheden voor bedrijven.

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden