Emmy weet nu: ‘Betere samenwerking in de keten kan zorgkosten besparen’
De mbo-deelopleiding Eerstelijns- en ketenzorg zorgde voor Emmy voor een regelrechte eyeopener. “Door in de keten beter samen te werken, kunnen we de kosten verlagen en de zorg verbeteren”, zegt de apothekersassistente. Ze maakt er direct werk van.
Toeval bestaat niet. Emmy kreeg bij Service Apotheek Leliestraat in Helmond een andere rol. Ze verhuisde van de balie naar kantoor. Daar houdt ze zich onder meer bezig met projecten, kwaliteitszorg en de verbetering van de samenwerking met partners. Juist op dat moment kwam de mbo-deelopleiding Eerstelijns- en ketenzorg bij haar voorbij. “Je denkt toch vaak in je eigen hokje, dit was een mooie gelegenheid om mijn blik te verruimen.”
Enorme besparing thuiszorg
In de deelopleiding draait het om multidisciplinair werken. Je leert wat collega’s in de keten doen en werkt aan een project. Emmy koos daarbij voor samenwerking met de thuiszorg. Ze ontdekte wat een goede samenwerking oplevert. “Thuiszorgmedewerkers ondersteunen veel mensen bij het innemen van medicijnen. Als voorgeschreven is dat de patiënt drie keer per dag een medicijn moet innemen en insuline spuiten, dan moet de thuiszorgmedewerker soms vaker dan drie keer naar dat adres. Als apotheek kunnen wij misschien zeggen: het is handig om innamemomenten samen te voegen, zodat zorg minder vaak hoeft te komen. Dat scheelt iedere dag een ritje! Een enorme besparing voor de thuiszorg en minder belastend voor de patiënt.”
Overleg met specialisten
In je dagelijks werk denk je niet of nauwelijks na over dat soort zaken, zegt Emmy. Na de training doet ze dat wel. En maakt ze er werk van. “Sommige patiënten nemen bloedverdunners waarvoor een wisselend innameschema geldt. Daardoor kunnen deze medicijnen niet mee in de medicatierol en gaat de thuiszorgmedewerker speciaal naar de patiënt voor inname van dit medicijn. De nieuwste generatie bloedverdunners heeft wél een vast innameschema. Die kunnen dus mee in de medicatierol en de thuiszorgmedewerker hoeft niet speciaal te komen. Dat is een enorme efficiencyverbetering. Ik overleg nu met de specialisten van mensen die het ‘oude’ medicijn gebruiken of ze over kunnen gaan op het nieuwe medicijn. Extra voordeel is dat de patiënt zich niet meer hoeft te laten prikken door de trombosedienst.”
Meer werkplezier
Emmy kijkt terug op een leerzame én leuke deelopleiding. “De docenten zetten je echt aan het denken en zijn supergoed bereikbaar als je vragen hebt. Ook leuk vond ik dat we met allemaal apothekersassistenten samen zaten. Bij één collega ga ik op werkbezoek, zij komt ook bij ons. Zo leren we van elkaar. Samenwerking kan zóveel opleveren: efficiënter werken, een betere zorg en meer werkplezier. Ik kan iedereen aanraden om de deelopleiding te volgen.”