Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Communicatieve en pedagogische vaardigheden voor onderwijsondersteunend personeel

Communicatieve en pedagogische vaardig­heden voor onderwijs­ondersteunend personeel

De opleiding in het kort
 • Training/cursus
 • Duur: 3 bijeenkomsten
 • Start: 18 april 2023
 • Groepsgrootte: 8 deelnemers
Meld je aan
Locatie
 • Summa Onderwijs & Opvoeding
  Willem de Rijkelaan 3, Eindhoven
Download als PDF

Communicatieve en pedagogische vaardig­heden voor onderwijs­ondersteunend personeel

Ben jij een facilitair medewerker/conciërge, administratief of secretarieel medewerker of werkzaam in de ict-ondersteuning of in een open leercentrum van een school of kinderdagopvang en wil je graag beter leren communiceren met kinderen, jongeren, ouders en collega’s? Deze training biedt praktische handvatten voor het effectief communiceren met kinderen en jongeren en het omgaan met weerstanden.

De bijeenkomsten zijn afwisselend; meer theoriegericht en meer praktijkgericht. Tijdens de training staan casussen uit de praktijk centraal. De nadruk wordt gelegd op het leren van vaardigheden. De geleerde vaardigheden zijn direct toe te passen in de praktijk.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met het Contactpunt van de branche Onderwijs & Opvoeding via onderwijs-opvoeding@summaenbedrijf.nl.

Dit ga je leren

In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Ontwikkelingspsychologie van kinderen en jongeren;
 • Basiscommunicatie;
 • Oplossingsgerichte communicatie met jongeren;
 • Communiceren vanuit een groeimindset;
 • Geven van feedback.

Na dit trainingstraject is het mogelijk om een vervolg te krijgen in de vorm van:

 • Verdiepingssessies:

Tijdens een van de verdiepingssessies verdiep je je in één van volgende thema’s: het puberbrein, culturen en diversiteit, fixed- en groeimindset en/of positieve gespreksvoering. De thema’s worden direct gekoppeld aan situaties uit de praktijk met als doel de deelnemers extra handvatten te geven.

 • Intervisie

Tijdens de intervisiebijeenkomst ga je onder begeleiding van een intervisiebegeleider op een gestructureerde manier in gesprek met andere deelnemers. Het gesprek gaat over een (probleem)situatie die zich afspeelt in jouw praktijk. Samen met de andere deelnemers kom je tot nieuwe ideeën om met deze situatie om te gaan.

 • Individuele coaching-on-the-job

In dit individueel ontwikkeltraject wordt gebruikgemaakt van de methode ‘beeldcoaching’. Je volgt een individueel traject waarin je wordt gecoacht en inzicht krijgt in jouw professioneel handelen.

 • Basis- of opfristraining Agressietraining

In deze training leer je aan de hand van casussen uit de praktijk vier typen van gedrag te onderscheiden: A-B-C-D. Je leert het A-B-gedrag om te buigen, C-gedrag te begrenzen en om te gaan met D-gedrag. Tevens komen thema’s als ‘klantgericht communiceren’ en ‘beleving als bron van agressie’ aan de orde. De training bestaat in basis uit drie dagdelen. Het is mogelijk om enkel de opfrisversie te volgen van twee dagdelen. In deze training wordt gebruikgemaakt van een acteur.

De vervolgopties worden enkel incompany aangeboden. Neem vrijblijvend contact met ons op voor verdere informatie of om alle (incompany)mogelijkheden te bespreken.

Van Facilitair medewerker naar gastheer/-vrouw

Twee trajecten

De bijeenkomsten van dit traject vinden plaats op:

18 april van 13.00 – 16.30 uur;
9 mei van 13.00 – 16.30 uur;
23 mei van 13.00 – 16.30 uur.

Onderwijsassistent plus / Leraarondersteuner

Goed om te weten

Locatie:

Je krijgt les op het Summa College, locatie Willem de Rijkelaan 3, Eindhoven. Op aanvraag kunnen we de scholing ook op locatie verzorgen.

De cursus is bedoeld voor:

Medewerkers werkzaam in de ondersteuning van een school of kinderdagopvang, zoals:

 • facilitair medewerkers;
 • administratief en secretarieel medewerkers;
 • medewerkers werkzaam in de ict-ondersteuning;
 • medewerkers werkzaam in een open leercentrum.

Duur:

3 bijeenkomsten van 3,5 uur. Daarnaast moet je rekenen op 1 à 2 uur thuisstudie per bijeenkomst. De groepsgrootte is 8 deelnemers.

Diploma/certificaat:

Je sluit het trainingstraject af met een bewijs van deelname. Je ontvangt tevens een digitaal exemplaar om toe te voegen aan je personeelsdossier.

Kosten:

De training kost € 324,- per individuele inschrijving, inclusief lesmaterialen. Wanneer de training incompany wordt verzorgd geldt een groepsprijs van € 2.275,- voor 8 deelnemers, exclusief reiskosten van de trainer. Neem vrijblijvend contact met ons op voor verdere informatie of om alle (incompany)mogelijkheden te bespreken.

Opleidingen van het Summa College en door het Summa College beschikbaar gestelde lesmaterialen zijn vrijgesteld van btw. Lees meer over opleidingskosten.

Bel mij

Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden