'We hebben behoefte aan meer deskundig personeel'
Niet meer lang studeren, maar wél doorgroeien.
Land van Horne, een zorgorganisatie voor ouderen en hulpbehoevenden, weet al jaren de weg naar Summa & Bedrijf te vinden voor het om- en bijscholen van medewerkers. Maryse Hekers werkt met veel liefde bij het opleidingsbureau van Land van Horne. “Door de grote zorgvraag en groeiende zorgkloof hebben we behoefte aan meer deskundig zorgpersoneel. Om doorstroom te bevorderen, bieden we onze medewerkers maatwerktrajecten aan.”
Groeikansen bij Land van Horne
Maryse en Anita van Nieuwenhoven (opleidingsadviseur) organiseren en coördineren binnen Land van Horne de scholing tot zorgondersteuner. “We zijn het traject gestart omdat we behoefte hadden (en hebben) aan hoger geschoolde zorgmedewerkers. We hadden veel zorgassistenten en een tekort aan zorgondersteuners. Daar zagen we een kans. In samenwerking met Summa & Bedrijf krijgen onze zorgassistenten de mogelijkheid om zich te laten bijscholen tot zorgondersteuner. Zo zijn ze breder inzetbaar en bevorderen we de doorstroom binnen de organisatie. De meeste medewerkers komen hier binnen als zorgassistent en groeien, als ze het leuk vinden, van daaruit door.”
De scholing duurt een half jaar, dat maakt de drempel voor medewerkers lager volgens Maryse. “We hebben het over medewerkers tussen de 30 en 60 jaar oud. Zij willen niet meer twee jaar lang een scholing volgen, maar vinden het wel leuk om door te groeien. Tijdens dit traject behalen ze in een half jaar twee certificeerbare eenheden, afkomstig uit de opleiding Dienst Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2). Daar is bewust voor gekozen omdat dit ook een welzijnselement heeft en dat heeft Land van Horne hoog in het vaandel staan.
Succesvol pionieren met maatwerk
“We pionierden met dit traject en kregen vaak de vraag om landelijk presentaties te geven over onze aanpak en samenwerking met Summa. We waren een van de eersten die op deze manier werkten en het liep storm: iedereen was enthousiast en wilde meedoen. Veel medewerkers willen na de scholing zelfs verder leren met het traject voor Helpende Plus. We zijn een organisatie met veel doorgroeimogelijkheden. In het kader van werkgeluk vinden we dat erg belangrijk.”
Maryse krijgt veel energie van het enthousiasme van de medewerkers. “Op de eerste dag zag ik dat ze het spannend vonden om terug de schoolbanken in te gaan maar de docenten haalden deze zorgen meteen weg; complimenten aan het Summa. De docenten zijn ontzettend enthousiast en stellen onze medewerkers direct op hun gemak. Het is meteen gezellig en de lijntjes zijn kort, dat werkt voor mij heel prettig. We overleggen vaak en vullen elkaar goed aan.”
Op latere leeftijd bijscholen
Lizet (58 jaar) volgde de scholing en werkt nu een jaar als zorgondersteuner. “Ik solliciteerde twee jaar geleden bij zorgcentrum Hieronymus, onderdeel van Land van Horne, en werd aangenomen als ik het maatwerktraject tot zorgondersteuner zou volgen. Dat vond ik een hele uitdaging, op mijn leeftijd ga je niet meer zo snel naar school maar was heel anders dan vroeger en de lessen werden op een fijne locatie gegeven. Er werd goed afgewisseld tussen theorie en praktijk en we leerden als deelnemers onderling veel van elkaar. Daarnaast vertelden onze docenten veel over hun eigen ervaringen in de zorg en dat neem je weer mee in de praktijk.”
Met veel trots kijkt Lizet terug op het traject. “Ik zou het zo weer doen! Je leert ontzettend veel; van steunkousen aandoen en wassen tot observeren en reanimeren. Ik verheugde me iedere keer weer op de lesdag en had op mijn leeftijd nooit verwacht dat ik nog ging leren. De twaalf lessen vlogen voorbij en na een half jaar ontving ik mijn certificaat, waar ik heel trots op ben, net als op mijn werk. Want de cliënten, daar doe je het uiteindelijk voor.”