Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Palliatieve zorg
Eveline is Supply Chain Manager maar vond haar passie in palliatieve zorg

'Uit het leven gegrepen lesmateriaal'

"Docente Harma is een inspirerend mens."

Ontmoet Eveline Vertommen (44 jaar): succesvolle Supply Chain Manager met 16 jaar ervaring bij Philips. Achter haar corporate succes schuilt een onverwachte wending. In haar zoektocht naar maatschappelijke betekenis kwam ze terecht bij de cursus Palliatieve zorg. Hier vond ze haar passie in de menselijke kant van het levenseinde.

“Ik vind de dood een interessant onderwerp en merk dat er nog steeds een taboe op rust. Toen een vriendin van mij kanker kreeg en stierf, had ik bewondering voor hoe zij daarmee omging en haar omgeving erbij betrok. Ik begon na te denken over het levenseinde, met name euthanasie en de hulp die daarbij komt kijken. In mijn omgeving ben ik daarmee geconfronteerd en ik heb het altijd schrijnend gevonden hoe mensen aan hun lot worden overgelaten. Daar wilde ik graag iets in betekenen en zo kwam ik bij de cursus Palliatieve zorg terecht.”

De kracht van de docente

“Ik vond de cursus zó interessant. Docente Harma is een inspirerend mens en heeft een schat aan ervaring, motivatie en wilskracht. Ik zou met alle liefde één avond per week naar haar luisteren. De manier waarop zij zich inzet, betrokken is bij het onderwerp en de theorie die ze meeneemt uit de praktijk; dat is echt fantastisch. Maar ik heb ook veel geleerd van medecursisten; zij kwamen veel uit verpleeg- en verzorgingshuizen. Hierdoor brachten ze veel casussen in, dat was erg verhelderend voor mij. We leerden praktische dingen zoals het zetten van een infuus, plakken van pleisters en welke medicatie je kunt gebruiken om iemands pijn te verdoven. Naast het fysieke leerden we ook meer over het emotionele en het spirituele. Denk hierbij aan gevoelens, gedachten en angsten, maar ook aan de zoektocht van mensen naar vergeving, zingeving en hoop.”

Persoonlijke motivatie

Eveline is de cursus gaan doen om te kijken of palliatieve zorg iets is waar ze verder mee zou willen. “Ik heb een moeder die ouder wordt en die ik niet in een verzorgingshuis wil laten belanden. Ik wil zelf voor haar zorgen als dat moment komt, en dat gaat ooit gebeuren. Dankzij de cursus heb ik besloten dat ik heel graag iets wil betekenen in de mantelzorg. Mensen begeleiden en bijstaan in de laatste fase van hun leven. Dat begint voor mij bij vrienden en familie, hoewel ik hoop dat het nooit nodig zal zijn. En ik zou als volgende stap misschien een dag minder willen werken en die tijd besteden aan vrijwilligerswerk bij een hospice.”

Uit het leven gegrepen

“Voor mij is de diversiteit en het letterlijk ‘uit het leven gegrepen’ lesmateriaal echt van meerwaarde. Wat ik heel bijzonder vond is dat Harma een patiënt uitnodigde voor onze les. Hoewel ze al lange tijd ziek is, blijft ze sterk en wil ze haar ervaring gebruiken om anderen te inspireren. Ze vertelden ons meer over haar ziekte en het emotionele traject. Om dat zo uit eerste hand te horen, vond ik erg bijzonder. Ik heb dan ook meer over palliatieve zorg geleerd dan ik ooit had gedacht. Ik heb nóg meer waardering gekregen voor mensen die dit werk doen, hun motivatie en toewijding. Dat vind ik ontroerend en heel bijzonder. Het is zo’n mooi en nobel werk dat ik dit, op zijn minst als vrijwilliger, wil gaan doen. De cursus heeft mij echt het laatste zetje gegeven en daar ben ik dankbaar voor.”

De foto bovenaan de pagina is een stockafbeelding.

Lees meer over de cursus Palliatieve zorg
Summa & Bedrijf - Eveline Vertommen - Uit het leven gegrepen lesmateriaal

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden