Succesvol oudergesprek voeren
Gesprekken voeren met anderstalige ouders
Wist je dat 30% van de kinderen tussen de 0-25 jaar een migratie-achtergrond heeft? Dat betekent dat je regelmatig in aanraking kan komen met anderstalige ouders. Een succesvol oudergesprek met hen voeren gaat verder dan alleen informatie uitwisselen. Het draait om het opbouwen van een sterke relatie en begrip voor de diverse achtergronden. Ontdek hoe een succesvol oudergesprek een positieve impact kan hebben op het welzijn van de leerling én op de onderwijsomgeving.
Belang van een oudergesprek voeren
In een samenleving waar 1/3 van de ouders weinig tot geen sociaal netwerk heeft, speelt een goed oudergesprek een cruciale rol. We zien dat docenten, onderwijsassistenten, leraarondersteuners en pedagogisch medewerkers het vaak lastig vinden om op een goede manier om te gaan met culturele verschillen. De Nederlandse cultuur is erg direct, als het niet goed gaat met een leerling dan is het normaal om dat gewoon te zeggen. In andere culturen is dat heel anders. Je investeert eerst in de relatie met de ouder, zodat slecht nieuws makkelijker bespreekbaar is.
Een goed oudergesprek voeren is dus van groot belang. Een leerling voelt zich vaak onderdeel van twee culturen: de Nederlandse cultuur en de cultuur van de ouders, dit geldt ook voor de taal. Het is daarom van groot belang om dit mee te nemen in je oudergesprek, zodat je laat zien dat je de leerling begrijpt. Op het moment dat je begrijpt hoe leerlingen en ouders het prettig vinden om te communiceren, zul je zien dat de leerling zich beter begrepen voelt, wat de ontwikkeling bevordert.
Hoe doe je dat?
Er zijn verschillende manieren om een succesvol oudergesprek te voeren. Hierin kan een training een grote bijdrage leveren. Je leert omgaan met uitdagende gesprekken, effectief communiceren met anderstalige ouders en naar jezelf kijken. Wat zeggen jouw culturele normen en waarden over de manier waarop je een oudergesprek voert en hoe ga jij in gesprek? Vervolgens leer je wat de theorie hierover zegt en kijken we naar interculturele communicatie, het opbouwen van relaties met ouders en ouderbetrokkenheid. We nodigen een ervaringsdeskundige en een trainingsacteur uit die je meenemen in veelvoorkomende problematieken en leren je de praktische do’s en don’ts van een oudergesprek voeren met anderstalige ouders.
Tips voor een succesvol oudergesprek
- Investeer in de relatie
Leer hoe je, door eerst informeel met elkaar te praten, investeert in een sterke relatie met ouders. Ontdek waarom dit de basis legt voor open communicatie, vooral bij lastige onderwerpen. - Effectief taalgebruik
Ontdek hoe je respectvol en duidelijk kunt communiceren door je te verdiepen in taalbarrières en culturele nuances. Leer waarom het aanpassen van je taalgebruik niet alleen respect toont, maar ook bijdraagt aan betere resultaten. - Begrip voor culturele verschillen
Verdiep je in de culturele achtergronden van ouders en ontdek hoe dit begrip kan bijdragen aan een effectievere communicatie. Leer de grenzen respecteren en een brug slaan tussen perspectieven.
Wil jij een succesvol oudergesprek voeren met anderstalige ouders? Ontdek hoe onze training je kan helpen bij het aanpakken van specifieke uitdagingen en het creëren van een positieve impact op zowel ouders als leerlingen en maak van ieder gesprek een succesverhaal. Meer weten? Neem dan contact met ons op.