In 6 maanden een technisch vak leren
Lage drempel voor zij-instroom
In amper zes maanden een mbo-verklaring of –certificaat halen in de elektrobranche? Het kan. Een verkort traject is interessant voor werkgevers én zij-instromers, zegt Guido van Eijk, teamleider bij Summa. “Werkgevers kunnen makkelijker nieuw personeel werven, zij-instromers hoeven geen langdurige opleiding te volgen.”
In het voorjaar van 2023 klopt technisch dienstverlener Hoppenbrouwers aan bij Summa & Bedrijf. Het bedrijf wil een kort opleidingstraject ontwikkelen om zij-instromers enthousiast te maken voor een baan in de techniek. Een traject dat afsluit met een bewijsstuk. “Een diploma, certificaat of verklaring geeft een medewerker meer bevoegdheden”, legt Guido uit. “Bovendien is het een stimulans om verder te leren. Je krijgt namelijk vrijstellingen als je een vervolgopleiding gaat doen.”
In zes maanden traject ontwikkeld
Summa gaat de uitdaging graag aan. Omdat de doorlooptijd voor een certificaattraject al gauw anderhalf jaar duurt, wordt besloten om voor een mbo-verklaring te gaan. Zo’n zes maanden later ligt er een opleidingstraject tot assemblagemedewerker panelenbouw. Na een korte training technische basisvaardigheden bij opleider Vakwijs leren cursisten bij Summa en Hoppenbrouwers elektrotechnische schema’s lezen en besturingspanelen assembleren en bedraden. Na 21 weken ontvangen ze een mbo-verklaring en gaan ze als panelenbouwer bij Hoppenbrouwers aan de slag.
Stimulans voor zij-instromers
In januari 2024 begint de eerste groep en in juni ronden vijf cursisten het traject succesvol af: zij hebben de mbo-verklaring op zak. Guido: “Zij vonden het een mooi traject. Vooral omdat je snel een vak leert. Zij-instromers willen graag wel iets anders gaan doen, maar houden de boot af als ze een opleiding van twee jaar moeten volgen. Nu haal je binnen 21 weken een mbo-verklaring. Dat stimuleert. Ook om verder te leren. Twee van de vijf gaan nu een reguliere elektrotechnische opleiding volgen, mét vrijstelling voor een aantal vakken.”
Installeren duurzame installaties
Ook voor werkgevers is een kortlopende opleiding interessant, zegt Guido. “Het traject verlaagt voor zij-instromers de drempel om de overstap te maken naar techniek. Dat helpt om het personeelstekort terug te dringen.” Begin volgend jaar begint een nieuwe groep bij Hoppenbrouwers, zo is het plan. Inmiddels heeft Summa ook het traject ‘Componenten aansluiten voor duurzame energietechniek’ ontwikkeld. “Binnen zes maanden ben je klaar om duurzame installaties als zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto’s te installeren en aan te sluiten op de meterkast in een woning. Daarmee draag je bij aan de energietransitie.”
Interesse?
Ben je als bedrijf geïnteresseerd in een verkort opleidingstraject? In een maatwerktraject om zij-instromers voor een carrière in de techniek te laten kiezen? Neem dan contact op met Guido van Eijk via 06-51151248 of guido.vaneijk@summacollege.nl. “We gaan graag de samenwerking aan, er is veel mogelijkheid.”