Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf-Oorafdrukken maken
Audioloog Linda vond haar droombaan als audicien

'Een luisterend oor is belangrijk'

'Het vak is continu in beweging'

Linda Welters (41 jaar) is afgestudeerd audioloog. Maar ze vond haar droombaan als audicien. “Vooral het contact met klanten spreekt me enorm aan. Je bouwt een band met hen op.”

Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat Linda in de wereld van het gehoor terecht zou komen. “Na de middelbare school heb ik de mbo-opleiding sociaal pedagogisch werk (SPW) gedaan. Ik dacht namelijk dat ik met kinderen wilde werken. Maar eigenlijk had ik geen idee, ik volgde wat de meiden in mijn omgeving deden. Ik studeerde af in een revalidatiecentrum voor ouderen. Noodgedwongen, want het leek me helemaal niets. Maar ik heb genoten! Van de zorg, de sociale contacten, de waardering. Je kunt echt iets voor iemand betekenen. Dat was een eyeopener.”

Dankbaar werk

Met haar diploma op zak studeerde ze verder: sociaal pedagogische hulpverlening. “Dat is een logische vervolgopleiding na SPW. Maar na een half jaar ben ik gestopt. Het was niets voor mij. Maar leren ging me goed af, dus ik wilde nog wel een studie volgen. Vanwege de combinatie van zorg, techniek en ook een medische component kwam ik uit bij audiologie. De audioloog is specialist in het gehoor en het evenwicht. Een mooie studie die ik ook afgerond heb. Maar bij mij in de buurt kon ik geen baan vinden als audioloog.”

Linda werkte toen al een tijdje in de weekenden bij een audicien. Dat werk beviel haar zó goed, dat ze besloot er haar baan van te maken. “Een audioloog is betrokken bij de diagnose en behandeling van gehoorstoornissen en evenwichtsproblemen. Als audicien doe je gehoormetingen en meet je hoortoestellen aan. Je kunt klanten direct helpen om beter te horen. Dat is dankbaar werk. En als je hen goed helpt, komen ze terug. Om het hoortoestel bij te stellen, voor nieuwe batterijen, een nieuw toestel of gewoon om een praatje te maken. Sommige mensen komen al twintig jaar of langer bij dezelfde audicien. Je bouwt echt een band op met klanten.”

Sociaal vaardig

Linda is inmiddels bijna vijftien jaar audicien, ze werkt nu bij Stufkens Hoorcentrum in ziekenhuis VieCuri in Venray. Ze heeft nog wel eens gesolliciteerd als audioloog, zegt ze. “Er kwam een vacature vrij bij me in de buurt. Ik heb gesolliciteerd en werd uitgenodigd voor een kennismaking. Maar gedurende dat gesprek dacht ik: waarom zit ik hier eigenlijk? Ik wil audicien blijven! Ik werd afgewezen, omdat ze me niet enthousiast genoeg vonden. Dat klopte dus, schijnbaar straalde ik dat ook uit.”

Ze geniet dus van haar werk, elke dag weer. Vooral van het klantencontact, maar ze vindt het ook leuk om met de anatomie van het oor bezig te zijn. En met techniek. “Daar moet je wel affiniteit mee hebben. Maar het belangrijkste is dat je sociaal vaardig bent en een luisterend oor hebt: voor een goed advies en een goede keuze voor een hoortoestel moet je interesse hebben in de klant en zijn verhaal.”

Een leven lang ontwikkelen

Een mooi aspect aan het vak vindt Linda ook dat het continu in beweging is. Dat betekent ook dat je jezelf moet blijven ontwikkelen. “Als audicien ben je StAr-geregistreerd. Dat wil zeggen dat je gediplomeerd bent en gehoorverlies officieel mag vaststellen en mag adviseren over een passende hooroplossing. Om de StAr-certificering te houden, moet je jaarlijks studiepunten halen. Bijvoorbeeld door bijscholingen te volgen of door seminars of congressen bij te wonen.”

Werk is er genoeg in de sector, zegt ze. “De aandacht voor het gehoor neemt toe en Nederland vergrijst, waardoor meer mensen met gehoorproblemen te maken krijgen.” Alle reden dus om net als Linda voor het mooie vak van audicien te kiezen.

Lees meer over de cursus Assistent audicien
Summa & Bedrijf - Linda Welters - Een luisterend oor is belangrijk

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden