Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Cor Haverkamp
Deelnemers assertiever en actiever

Educatietrajecten verbeteren levens laaggeletterden

Taalkracht biedt in de regio Zuidoost-Brabant educatietrajecten aan voor volwassenen om hun basisvaardigheden te verbeteren en hun participatie in de samenleving en op de arbeidsmarkt te vergroten. Deze inspanningen zijn onderdeel van het ‘Regionaal Programma Integrale Aanpak Laaggeletterdheid 2020-2024’. Recent onderzoek van prof. dr. Maurice de Greef laat zien dat deze trajecten zeer goede resultaten boeken en grote impact maken in het leven van volwassenen door het versterken van hun basisvaardigheden.

In Nederland kampen dagelijks miljoenen mensen met beperkte lees- en schrijfvaardigheden, waardoor ze niet volledig kunnen deelnemen aan de samenleving. Acht procent van deze groep woont en werkt in Zuidoost-Brabant. De regio zet in op het scholen van volwassenen, samen met diverse taalaanbieders en vrijwilligersinitiatieven, om hun zelfredzaamheid, maatschappelijke participatie en kansen op werk te vergroten. Taalkracht is een van de taalaanbieders in deze regio.

Assertiever en actiever

Volgens het onderzoek van prof. dr. Maurice de Greef kan meer dan de helft van de deelnemers na de trajecten de taal beter toepassen in de praktijk en zijn hun digitale vaardigheden verbeterd. Deelnemers voelen zich assertiever en actiever in hun omgeving, wat leidt tot meer sociale interacties en deelname aan natuur- en sportactiviteiten.

Opvoeding kinderen

Ook blijkt dat de trajecten een positieve invloed hebben op de opvoeding van kinderen. Een derde van de deelnemers voelt zich beter in staat hun kind op te voeden en heeft een verbeterd contact met hun kind. Kinderen van deelnemers krijgen betere taal- en leesvaardigheden en hebben een hogere kans om door te stromen in het onderwijs.

Gezondheidsvoordelen

Ook blijkt uit het onderzoek dat ruim een derde van de deelnemers een betere fysieke gezondheid heeft en de helft een verbetering in hun psychische gezondheid ervaart. Dit is belangrijk omdat laaggeletterden vaak meer zorg nodig hebben en minder goed omgaan met gezondheidsinformatie.

Impact op werk

Taalscholing kan ook een positieve impact hebben op het functioneren en leven van werknemers. Uit dit onderzoek blijkt dat als neveneffect van de taalscholing meer mensen een betaalde baan (met begeleiding) vinden of beter functioneren in hun functie.

Lees meer over Taalkracht
Summa & Bedrijf - Omgaan met diversiteit

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden