Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Onderwijsassistent plus / Leraarondersteuner

Leraarondersteuner

De opleiding in het kort
 • Post-mbo opleiding
 • Incompany mogelijk
 • Start: 28 augustus 2024
 • Duur: 1 jaar
Meld je aan
Locatie
 • Summa Onderwijs & Opvoeding
  Willem de Rijkelaan 3, Eindhoven
Download als PDF

Leraarondersteuner

Werk je als onderwijsassistent en wil je je verder ontwikkelen in de richting van leraarondersteuner? Wil je naast het ondersteunen van leerkrachten ook zelfstandig voor een (grote) groep kunnen staan en sparringpartner voor jouw collega’s in het team kunnen zijn? Dan is deze post-mbo opleiding echt iets voor jou!

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met het Contactpunt van de branche Onderwijs & Opvoeding via onderwijs-opvoeding@summaenbedrijf.nl.

Dit ga je leren

Tijdens de post-mbo-opleiding Leraarondersteuner ontwikkel je jouw kennis en vaardigheden op vlak van pedagogisch en didactisch handelen. Je leert hoe je een positief pedagogisch klimaat kunt neerzetten, hoe je (grote) groepen en individuele leerlingen kunt begeleiden en hoe je effectief communiceert met leerlingen, ouders en collega’s. Je verdiept je in onderwerpen als groepsdynamica, leerstijlen, kwaliteitszorg, passend onderwijs, leerlijnen, taal- en rekendidactiek, activerende didactiek en onderwijsvernieuwing.

Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal en gedurende de opleiding wordt een sterke link gelegd tussen de theorie en jouw praktijksituatie, zodat hetgeen je leert de volgende dag al toegepast kan worden in de klas. Daarnaast zien wij de meerwaarde van bijeenkomsten op locatie, zodat deelnemers elkaar fysiek ontmoeten en er ruimte is om met elkaar uit te wisselen, te sparren en samen te werken. Intervisie is onderdeel van ons programma.

De opleiding bestaat uit 20 bijeenkomsten, verdeeld over vier leerarrangementen.

Leerarrangement 1: Persoonlijke en professionele ontwikkeling

In dit leerarrangement staat jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal. Je bent al werkzaam als onderwijsassistent. Waarschijnlijk heb jij voor jezelf al in beeld wat jouw werkzaamheden op dit moment zijn binnen de organisatie. We gaan dit nader onderzoeken. Waar liggen jouw kwaliteiten? Waar zitten jouw valkuilen? Waar zie je eventueel nog kansen? Wat is en/of wordt jouw rol als leraarondersteuner in jouw organisatie? Daarnaast maken we een koppeling met jouw organisatie; welke missie en visie heeft jouw organisatie? Hoe wordt er gewerkt? Welke theoretische achtergronden heb je nodig om goed aan te sluiten bij deze missie en visie?

Leerarrangement 2: Pedagogische ontwikkeling

Waarschijnlijk heb je door eerdere leer- en/of werkervaringen al behoorlijk wat pedagogische kennis en vaardigheden opgedaan. In dit leerarrangement gaan we deze ervaringen gebruiken om verbeter- en ontwikkelpunten te formuleren. Hiermee gaan we aan de slag om te professionaliseren op dit vlak, om te voldoen aan de eindeisen van het profiel Leraarondersteuner B.

Leerarrangement 3: Didactische ontwikkeling

Naast kennis van de pedagogische ontwikkeling van leerlingen en het effect van jouw handelen daarop, is de manier waarop je de leerstof brengt zeer van belang. In dit thema maken we een verdieping in de theorie en didactische kennis die nodig is om als leraarondersteuner aan de slag te kunnen. Je leert kijken naar de didactische ondersteuningsbehoeften en het hierop afstemmen van de onderwijspraktijk.

Leerarrangement 4: Toekomstgericht onderwijs

Je wil flexibel inspelen op de verandering in je omgeving en de daarmee steeds veranderende uitdagingen voor de leerlingen, maar hoe dan? Je bent geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen en wil die graag overbrengen naar je leerlingen, maar ook naar je collega’s. Hoe kun je hen laten kennismaken met het onderwijs van de toekomst en hen laten ervaren wat dat is? Wat zijn de belangrijke trends in het onderwijs? Wat zijn de mogelijkheden bij jou op school?

Onderwijsassistent plus / Leraarondersteuner

Goed om te weten

Lees hier over de verschillen:

Steeds meer scholen zetten onderwijsassistenten en leraarondersteuners in. Samen met de leerkracht zorgen ze ervoor dat de leerlingen de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Maar wat is het verschil tussen beide functies? En wat verdien je eigenlijk? Op deze pagina lees je er alles over.

Kosten:

De opleiding kost € 2.385,– inclusief leermiddelen. Indien er meer dan één persoon per stichting wordt aangemeld wordt 10% korting verrekend.

Het is ook mogelijk om deze opleiding incompany te laten plaatsvinden. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie, een passende offerte of om alle (incompany)mogelijkheden te bespreken.

Opleidingen van het Summa College en door het Summa College beschikbaar gestelde lesmaterialen zijn vrijgesteld van btw. Lees meer over opleidingskosten.

Locatie:

Je krijgt les bij het Summa College, locatie Willem de Rijkelaan 3, Eindhoven. Op aanvraag kunnen we deze opleiding ook op locatie verzorgen.

Toelatingseisen:

Je werkt minimaal 2 dagen per week als onderwijsassistent.

De cursus is bedoeld voor:

Onderwijsassistenten die toe zijn aan de volgende stap in hun loopbaan.

Duur:

De opleiding duurt één jaar en bestaat uit 20 lesbijeenkomsten verdeeld over vier leerarrangementen. De lesvrije weken kun je inzetten voor zelfstudie, om te werken aan de praktijkopdrachten of om met medestudenten uit te wisselen. Ieder leerarrangement sluit je af met een beroepsproduct.

Je wordt gedurende het opleidingstraject begeleid door een persoonlijke studiecoach.

De lessen vinden plaats op de onderstaande data, telkens van 13.00 – 16.30 uur:

 • 28 augustus 2024
 • 11 en 25 september 2024
 • 09 en 30 oktober 2024
 • 13 en 27 november 2024
 • 11 december 2024
 • 8 en 22 januari 2025
 • 5 en 19 februari 2025
 • 12 en 26 maart 2025
 • 2 en 16 april 2025
 • 14 en 28 mei 2025
 • 11 en 25 juni 2025

Diploma/certificaat:

Na het succesvol afronden van deze post-mbo-opleiding ontvang je het getuigschrift Leraarondersteuner, waarop je competenties en vaardigheden behorend bij het beroepsprofiel Leraarondersteuner inzichtelijk zijn gemaakt.

Bel mij

Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden