Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Cursus lassen mig/mag

"Het is een brede opleiding"

Leon Broekx volgde de cursus lassen MIG/MAG.

"De cursus lassen is voor mij de perfecte opstap naar ander werk"

Na tien jaar websites ontwikkelen had Leon Broekx genoeg van het kantoorleven. Bij Summa College volgde hij een cursus lassen. Een mooi vak, zo vindt hij.

“Ik wil met mijn handen bezig zijn. Tot nu toe heb ik altijd met computers gewerkt. Websites vormgeven, ontwikkelen, programmeren. Thuis knapte ik een bootje op. Dat vond ik leuker. Langzaam maar zeker begon het te kriebelen. Stel dat ik daar mijn beroep van kan maken? Maar dan met echte schepen. Werken met grote staal- of aluminiumconstructies. Ik verdiepte me erin en raakte steeds meer ge√Įnteresseerd. Daarom wilde ik een cursus lassen volgen. Ik ging in gesprek met Randstad Vakschool, heb tests gedaan en werd aangenomen voor een leer-/werktraject bij een specialist in staalconstructies. Daar werk ik nu. Voor het opleidingsdeel werkt Randstad Vakschool samen met Summa College. Daar ga ik de opleiding constructiewerker volgen.”

Proberen en leren

“Om goed voorbereid aan de start van de opleiding te komen, heb ik nu eerst de cursus lassen MIG/MAG gevolgd, ook bij Summa College, op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. Ze hebben het daar prima voor elkaar, met nieuwe apparatuur en goede docenten. Zij gooiden ons direct voor de leeuwen: hier is je boek en werkblad, daar is je lasapparaat. Ga maar aan de slag. Nou, daar zit je dan. Het is proberen en leren. Dan leer je snel. En natuurlijk kun je vragen stellen. Doel was om een poppetje te lassen dat bestaat uit buisjes, hoekprofielen, plaatjes. Dat poppetje las je vervolgens op een voetstuk. Je oefent een aantal dagen, met tussendoor 1 dag theorie. Na 1,5 week doe je een officieel lasexamen, dan las je het hele poppetje in 1 keer en doe je ook een theorie-examen. Als je theorie en praktijk allebei haalt, ontvang je een lasdiploma.”

Prachtig vak

“Ik heb het lasdiploma gehaald. Dus kan ik straks aan de opleiding beginnen. Fijn! Toch is het werk nog niet helemaal wat ik me ervan voorgesteld had. Dat komt vooral omdat alles tot in het kleinste detail voorgeschreven is in werktekeningen. Ik had verwacht dat je als lasser meer zelf mag nadenken over de beste aanpak. Het lassen zelf vind ik prachtig. Het gaat ook steeds beter. Ook dankzij de cursus. Leuk van die cursus lassen is dat je ook aan andere lastechnieken kunt proeven als je tijd over hebt. Zo heb ik met een TIG-apparaat aluminium gelast. Dat gaat weer anders. Het is een pittig, maar erg leuk vak.”

We horen graag van je

Sabine Hezemans

Accountmanager Techniekopleidingen