Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Praktijkleren met een praktijkverklaring in het mbo
"Geen eenmalig succes is, maar een blijvende oplossing voor de toekomst"

Summa helpt laag­geletterden en laagopgeleiden: ‘Mensen sterker maken’

Regionale samen­werking leidt tot sterk gemotiveerde deel­nemers

In Nederland hebben meer dan 2 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven of rekenen. Zij vinden daardoor minder makkelijk een baan en hebben moeite om mee te doen in de samenleving. Met een nieuwe aanpak schoolt Summa deze mensen op maat. Met succes. Want deelnemers worden sterker in hun werk, zelfverzekerder en zelfredzamer.

De arbeidsmarkt verandert snel. Zonder nieuwe kennis en vaardigheden is het moeilijk om werk te houden of een baan te krijgen. Het is dus belangrijk dat werknemers zich een leven lang ontwikkelen (LLO). Maar laagopgeleiden en laaggeletterden volgen nauwelijks scholingen, zegt Dorien Vervest, projectleider bij Summa. “De huidige infrastructuur van werken en leren sluit niet goed aan bij deze groep. Daarom is het belangrijk om onderwijs te bieden dat echt past bij hun situatie en behoeften. Daarvoor is het belangrijk om regionaal samen te werken.”

Via werkgevers de doelgroep benaderen

Die samenwerking krijgt vorm in het project LLO Collectief Laagopgeleiden en Laaggeletterden. Hierin werkt Summa samen met bedrijven, overheden en andere organisaties. Dorien: “Samen hebben we een nieuwe aanpak ontwikkeld die heel succesvol is.” Werkgevers spelen daarin een belangrijke rol. “Via hen bereiken we de doelgroep. Zij bieden hun medewerkers een leertraject op maat. Deelnemers leren daarbij niet alleen vakvaardigheden, maar ook basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Ook krijgen ze coaching. Deze elementen hebben we opgenomen in een digitale leeromgeving en zijn schaalbaar. Daardoor kunnen ook andere onderwijsinstellingen er gebruik van maken.”

Sterk gemotiveerde deelnemers

Een inspirerend voorbeeld van de impact van deze trajecten is Jolanda, die werkt bij de huishoudelijke dienst van zorginstelling Vitalis. Zij had – net als veel van haar collega’s – moeite met rapporteren en communiceren. Via een leertraject leerde ze beter schrijven, rekenen en met computers werken. Dit gaf haar meer zelfvertrouwen en doorgroeimogelijkheden. Dorien: “Doordat we inspelen op de vraag van medewerkers, zijn deelnemers als Jolanda echt gemotiveerd om mee te doen aan een traject. We kijken wat ze willen, kunnen en nodig hebben.”

Goed voor iedereen

Dankzij deze trajecten voelen deelnemers zich zekerder, presteren ze beter en zijn ze zelfredzamer. “Ze werken veiliger, zijn breder inzetbaar, kunnen beter inspelen op ontwikkelingen, vallen minder vaak uit en werken beter samen met collega’s”, zegt Dorien. Dit helpt niet alleen henzelf, maar ook hun werkgevers en de hele samenleving. “Goed opgeleide medewerkers zorgen voor een sterke economie en een kleinere kloof tussen mensen met en zonder opleiding.”

Blijvende oplossing

Inmiddels lopen bij 18 grotere en mkb-bedrijven leertrajecten waaraan 259 mensen deelnemen. Bij nog eens 10 bedrijven worden trajecten voorbereid. “Bijzonder is dat een derde van de deelnemers Nederlands als moedertaal heeft. Dat is echt een doorbraak, deze doelgroep is vaak lastig te bereiken.” Summa wil de aanpak verder uitbreiden, zodat nog meer mensen en bedrijven kunnen profiteren. “We willen dat dit geen eenmalig succes is, maar een blijvende oplossing voor de toekomst”, besluit Dorien.

Ga naar de website van de800 voor meer informatie
Dorien Vervest van de800 in een werkplaats waar deelnemers aan het werk zijn.
x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden