Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Automotive - Summa & Bedrijf

Technisch leiding­gevende

De opleiding in het kort
 • Mbo-opleiding
 • niveau 4
 • WERKEN-LEREN (BBL)
 • 1 jaar
 • Start: augustus
Meld je aan
Locatie
 • Summa Automotive – Automotive Campus 250
  Automotive Campus 250, Helmond
Download als PDF

Technisch leiding­gevende

Ervaren werknemers die hun waarde voor het bedrijf nog verder willen vergroten, kunnen deze 1-jarige opleiding tot technisch leidinggevende volgen. Ideaal voor mensen die de technologische ontwikkelingen in de automotive willen vertalen naar de eigen organisatie en de klantwaarde willen vergroten door procesoptimalisatie.

Met focus op leiderschap, het versterken van de communicatie en onderlinge samenwerking en de ontwikkeling van organisatorische skills werken deelnemers aan hun professionele inzetbaarheid en persoonlijke ontwikkeling.

Na een intensief jaar ontvangt de technisch leidinggevende zijn of haar diploma en wordt het bedrijf aangevuld met een hoogopgeleide medewerker die de kennis en de ervaring heeft om te regelen en te organiseren, die keuzes kan maken en verantwoordelijkheid neemt.

De lessen vinden plaats op donderdagmiddag en -avond, dus geen last van de ochtend- of avondspits.

Dit ga je leren

 • Inzicht in communicatiestijlen en -gedrag.
 • Kennen en versterken van (potentiële) kwaliteiten.
 • Hanteren van verschillende leiderschapsstijlen.
 • Grondbeginselen van bedrijfskunde.
 • Belang van een growth mindset bij medewerkers.
 • Processen benoemen en procesoptimalisaties doorvoeren.
 • Arbeidsjuridische vraagstukken oplossen.
 • Zinvolle werkoverleggen organiseren.
 • Denken in financiële gevolgen van planningsvraagstukken.
 • Optimaliseren van de klantwaarde.
 • Personeelsmanagement.
Automotive - Summa & Bedrijf

Hoe ziet je opleiding eruit?

De opleiding kent per lesdag een praktisch deel en een theoretisch stuk. De opleiding start met teambuilding.

In onderwijsperiode 1 diepen we je communicatiestijl verder uit aan de hand van het DISC-model. We zoomen specifiek in op je kernkwaliteiten en je ontwikkelpotentieel. In de theorielessen staan communicatie, management en leidinggeven centraal.

In onderwijsperiode 2 gaan we dieper in op motiverend leiderschap en maken we de start met het begrijpen van bedrijfsprocessen aan de hand van o.a. risicoanalyses. Er is volop aandacht voor het maken van keuzes, personeelsmanagement en relevante financiële en juridische processen.

Onderwijsperiode 3 gaat in op het verbeteren van bedrijfsprocessen en hoe je leiding geeft aan veranderingen bij je medewerkers. Zinvol werkoverleg, creativiteitsbevordering bij je team, verhogen van de klantwaarde en lean management staan centraal.

In onderwijsperiode 4 vallen de puzzelstukjes nog verder in elkaar. Het is in die zin een echte afstudeerperiode. Je werkt aan gerichte verbetervoorstellen in je eigen leerbedrijf, je zet de puntjes op de i qua (personeels)management en leiderschap in de praktijk en je zorgt ervoor dat je alle onderdelen van de Proeves van Bekwaamheid beheerst.

Naast bovenstaande theorie en praktijk bekwaam je je ook in een keuzedeel zoals Praktijkopleider, oriëntatie op ondernemerschap of digitale vaardigheden en laat je zien dat je voldoende taal- en rekenvaardig bent.

Goed om te weten

De kosten bedragen:

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt € 730,-. Voor het lesmateriaal zijn de kosten ongeveer € 125,-.

Opleidingen van het Summa College en door het Summa College beschikbaar gestelde lesmaterialen zijn vrijgesteld van btw. Lees meer over opleidingskosten.

Hou rekening met een studieduur en -belasting van:

De opleiding duurt 1 jaar, 34 weken. Je gaat 1 dag per week naar school (op donderdag van 14.00 tot 21.00 uur).

Naast deze uren op school werk je aan de praktijkopdrachten in je leerbedrijf en besteed je ongeveer 3 uur per week aan het bestuderen van de theorie en het voorbereiden van opdrachten.

Maximaal aantal personen: 20.

Als Technisch leidinggevende kun je verschillende kanten op.

Deze opleiding biedt kansen bij een universeel garagebedrijf voor auto’s of motorfietsen, een dealerbedrijf of een truckbedrijf. Je kunt ook teamleider worden in de maakindustrie bij bedrijven als DAF of VDL. Bovendien ligt met een diploma de weg naar een opleiding in de autotechniek op hbo-niveau voor je open, bijvoorbeeld (automotive) bedrijfsmanagement of (technische) bedrijfskunde.

Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:

Tenminste een gerelateerd mbo-diploma niveau 3 zoals:

Je kunt deze scholing alleen volgen als je bij een erkend leerbedrijf werkt. Is jouw werkgever niet erkend of weet je niet of dit het geval is, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Deze specialistenopleiding is vooral bedoeld voor:

Iedereen die in een technische werkplaats leiding wil geven of leiding geeft en hier zijn/haar skills voor wil ontwikkelen op niveau 4.

Bel mij

Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

  Deel deze pagina:

  x

  Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

  Aanmelden