Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Technicus Smart Industry

De opleiding in het kort
 • Mbo-opleiding
 • niveau 4
 • Duur: 2 of 3 jaar
 • 1 dag per week
 • Start: Augustus
Meld je aan
Locatie
 • Brainport Industries Campus
  BIC 1, Eindhoven
Download als PDF

Technicus Smart Industry

Je bent een technicus met een mbo-3 diploma en je wilt je verder ontwikkelen. Met de opleiding Technicus Smart Industry ben jij de technicus van de toekomst. Want Smart Industry, ook wel Industrie 4.0 genoemd, wordt steeds belangrijker in de maakindustrie. Zeker in onze Brainport-regio, waar bedrijven volop digitaliseren, automatiseren en robotiseren. 

De opleiding combineert elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek met ICT.

Je leert om embedded elektronica te ontwerpen, te programmeren en te testen. Je leert alles over componenten als sensoren en actuatoren en besturingstechniek zoals microcontrollers en PLC’s. Ook communicatie- en besturingsprotocollen (Internet of Things), big data, robotica en lean werken komen aan bod.

De opleiding is een co-creatie met 30 bedrijven in de Brainport-regio. Het lesmateriaal en de projecten zijn met hen samengesteld. Je gaat op werkbezoek bij bedrijven en krijgt gastlessen, workshops en begeleiding van medewerkers uit de praktijk.

Je werkt 4 dagen per week en je gaat 1 dag per week naar school.

Het schooljaar is opgedeeld in blokken die gekoppeld zijn aan thema’s die belangrijk zijn voor de smart industry.

Leerjaar 1

In leerjaar 1 volg je 4 blokken:

 • Simple smart product: je bouwt en test een datalogger op basis van een embedded systeem
 • Van stupid naar smart working: je optimaliseert een traditioneel proces door toevoeging van smart techniek
 • Lean productielijn: je leert een productielijn begrijpen en monitoren en doet aanbevelingen om de lijn te optimaliseren
 • Smart proof of concept: op basis van een klantvraag ontwikkel en realiseer je een proof of concept met smart technology.

Leerjaar 2

In leerjaar 2 ga je aan de slag met ‘Smarter maintenance’, doe je een keuzeproject en maak je een proeve van bekwaamheid.

Goed om te weten

De cursus is bedoeld voor:

Technici op mbo-3 niveau die zich graag verder willen ontwikkelen.

Toelatingseisen:

Voor de twee- en driejarige opleiding gelden verschillende toelatingseisen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Je kunt deze scholing alleen volgen als je bij een erkend leerbedrijf werkt. Is jouw werkgever niet erkend of weet je niet of dit het geval is, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Diploma/certificaat

Mbo-diploma niveau 4.

Kosten:

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt € 730,-. Daarnaast heb je een laptop nodig en betaal je voor lesmateriaal.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar.

Opleidingen van het Summa College en door het Summa College beschikbaar gestelde lesmaterialen zijn vrijgesteld van btw. Lees meer over opleidingskosten.

Bel mij

Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

  Deel deze pagina:

  x

  Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

  Aanmelden