(Persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg voor zij-instromers - Gehandicaptenzorg
- Mbo-opleiding
- niveau 3
- niveau 4
- Werken-leren (bbl)
- Duur: 24 maanden
- Start: 7 februari 2025
- Start: 8 mei 2025
- Groepsgrootte: 18-24 personen
* Meld je aan via de links in de tekst
(Persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg voor zij-instromers - Gehandicaptenzorg
Wil jij graag in de gehandicaptenzorg werken, maar heb je geen diploma of werkervaring? Dan is deze opleiding perfect voor jou.
Vanaf de eerste dag combineer je werken en leren. Je krijgt 1 dag per week les en je werkt minimaal 24 uur in een zorginstelling. Je ondersteunt cliënten bij hun dagelijkse bezigheden en helpt hen om de eigen regie te vergroten. Dat doe je samen met collega’s, familie en andere betrokkenen.
Na 24 maanden ben je begeleider maatschappelijke zorg (mbo-niveau 3) of persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg (mbo-niveau 4).
Aanmelden
- Aanmelden voor de niveau 3 opleiding Begeleider maatschappelijke zorg voor zij-instromers (Gehandicaptenzorg) kan via deze link
- Aanmelden voor de niveau 4 opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg voor zij-instromers (Gehandicaptenzorg) kan via deze link
Meer weten?
Neem voor meer informatie contact op met:
Suzanne van Eeten
E-mail: suzanne.vaneeten@summacollege.nl
Telefoon: 06 18 98 85 60
Dit ga je leren
Je werkt in 1 van de deelnemende zorginstellingen in de gehandicaptenzorg die ondersteuning en zorg bieden op het gebied van wonen, scholing, werk en of vrije tijd aan mensen met een (verstandelijke) handicap.
- Je biedt tijdelijke of permanente ondersteuning bij dagelijkse bezigheden en bij het kunnen functioneren in de samenleving.
- Je zorgt ervoor dat deze mensen zo zelfstandig mogelijk kunnen leven.
- Je ontwikkelt je kennis en vaardigheden waarmee je, samen met collega’s, familieleden en overige betrokkenen, vraaggestuurde ondersteuning kunt bieden om de eigen regie van de cliënt te vergroten.
Je leert hoe je op een professionele manier omgaat en samenwerkt met kwetsbare doelgroepen binnen de gehandicaptenzorg, hun familieleden en collega’s. Je bekijkt steeds wat de behoefte en de vraag van de cliënt is, zodat die de regie over zijn eigen leven behoudt. Je bent dus flexibel en werkt op onregelmatige tijden.
Daarnaast krijg je standaard lessen als Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Je kiest ook een aantal keuzedelen waarmee je extra kunt leren over onderwerpen die te maken hebben met jouw vak. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen.
Vind een leerbedrijf
Je kunt deze scholing alleen volgen als je 24 tot 28 uur per week bij een erkend leerbedrijf werkt. Heb je nog geen werkgever? Via onderstaande links kan je contact leggen met een mogelijke werkgever.
ORO: bezoek de website of stuur een e-mail naar Rachel van Schijndel of Dorrie Wijnhoven.
Lunet: bezoek de website
Koraal: bezoek de website
Pertoeti: bezoek de website
Kempenhaeghe: bezoek de website of stuur een e-mail naar Ingrid Vestjens
SWZ: bezoek de website
Goed om te weten
Toelatingseisen:
Voor de opleiding Begeleider maatschappelijke zorg voor zijinstromers (Gehandicaptenzorg) (niveau 3) heb je:
- minimaal 3 jaar werkervaring (op minimaal mbo3-niveau)
- een mbo-diploma niveau 3.
Voor de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg voor zijinstromers (Gehandicaptenzorg) (niveau 4) heb je:
- minimaal 3 jaar werkervaring (op minimaal mbo4-niveau)
- een mbo-diploma niveau 4.
Voor beide opleidingen geldt ook:
- je beheerst de Nederlandse taal voldoende
- je bent bereid om onregelmatig te werken
- je bent fysiek fit
- je bent stabiel en flexibel
- je hebt ‘drive’, motivatie en doorzettingsvermogen.
De opleiding is bedoeld voor:
mensen die graag de overstap maken naar de maatschappelijke zorg.
Kosten:
De zorgorganisatie betaalt je opleidingskosten, voor jou als student is het gratis. De lesstof is voor een groot deel digitaal, je hebt dus een eigen laptop of tablet nodig.
Opleidingen van het Summa College en door het Summa College beschikbaar gestelde lesmaterialen zijn vrijgesteld van btw. Lees meer over opleidingskosten.
Diploma/certificaat:
Je kunt met deze opleiding een mbo-diploma halen. Verlaat je de opleiding voortijdig, dan kijken we welke examenonderdelen je behaald hebt; daarvoor ontvang je certificaten.
Bel mij
Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.