Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Gespecialiseerd kok

Gespecia­liseerd kok

De opleiding in het kort
 • Mbo-opleiding
 • niveau 4
 • Duur: 2 tot 3 jaar
 • Start: augustus
 • 1 dag p/w naar school
Aanmelden
Locatie
 • Summa Horeca & Hospitality
  Sterrenlaan 10, Eindhoven
Download als PDF

Gespecialiseerd kok

Creatief koken op het hoogste niveau

De gastronomie wint aan terrein. Mensen laten zich graag verrassen door vernieuwende recepten, exotische smaken en onverwachte smaakcombinaties. Goed opgeleide koks zijn daarom gewild. Als Gespecialiseerd kok ben jij de creatieve expert in je vak en kun je gemakkelijk werk vinden in een exclusief specialiteitenrestaurant of zelfs sterrenrestaurant.

Iedereen kijkt ernaar uit om weer op een bijzondere plek te eten en te verblijven. Zodra dit weer kan, krijgt de hospitality-branche het erg druk. Deze opleiding biedt daarom een groot perspectief op werk.

Dit ga je leren


Je gaat één dag per week naar school en vier dagen aan het werk in een professionele keuken.

Er komen iedere drie weken drie verschillende dagen terug (in deze volgorde):

 • Inspiratiedag met het bedrijfsleven en topkoks
 • Vakdag (theoriedag)
 • Het diner (dag waarop het geleerde in de praktijk gebracht wordt)

Goed om te weten

Toelatingseisen:

Er zijn verschillende mogelijkheden om te kunnen worden toegelaten tot opleidingen binnen het mbo; voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Een diploma van de middelbare school en een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar 4 op de havo kunnen al voldoende zijn, als je voldoende kookervaring hebt.

Presenteer je vaardigheden

Wil je aan de opleiding beginnen, dan willen we graag met jou en je vaardigheden kennismaken. We vragen je te koken voor een jury uit het bedrijfsleven en je vertelt daarbij waarom jij geschikt bent voor deze opleiding. Na deze presentatie adviseren wij je over je kans op het succesvol afronden van deze opleiding.

Werk

Je kunt deze scholing alleen volgen als je bij een erkend leerbedrijf werkt. Is jouw werkgever niet erkend of weet je niet of dit het geval is, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Diploma/certificaat:

Na succesvolle afronding beschik je over een diploma mbo-niveau 4 met certificaten voor Sociale Hygiëne en Leermeester.

Kosten:

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2023-2024 bedraagt 654 euro. Naast boeken, een laptop en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees meer in deze pdf.

Opleidingen van het Summa College en door het Summa College beschikbaar gestelde lesmaterialen zijn vrijgesteld van btw. Lees meer over opleidingskosten.

Word Brabançonne

Deze opleiding tot gespecialiseerd kok niveau 4 is zo bijzonder, dat we haar een eigen naam hebben gegeven: Brabançonne. Een naam die verwijst naar onze mooie provincie, én naar de grote chef van weleer; Auguste Escoffier. Maar we onderscheiden ons niet alleen met de naam, maar ook met het onderwijs en het hele idee achter de opleiding. We leiden vakmensen op voor de regio, samen met topbedrijven uit Noord-Brabant. De beste kok willen zijn, daar gaat het bij Brabançonne om.

Bel mij

Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug

  Deel deze pagina:

  x

  Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

  Aanmelden