Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Joost van Heist volgde Werkvoorbereider werktuigkundige installaties
Joost van Heist van Grootswagers & Van Heist Engineering

Opleiding gaf boost aan carrière Joost

Als er één opleiding is die voor Joost van Heist écht het verschil maakte, dan is het de opleiding Werkvoorbereider werktuigkundige installaties.

Joost van Heist (36) is altijd leergierig geweest. De eigenaar van Grootswagers & Van Heist Engineering volgde de afgelopen jaren diverse opleidingen. Maar als hij er één moet noemen die voor hem écht het verschil maakte, dan is het de opleiding Werkvoorbereider werktuigkundige installaties van Summa. "De verdieping die ik zocht, heb ik daar gevonden."

Joost volgde de afgelopen jaren meerdere cursussen, workshops en studies. De bbl-opleiding Werkvoorbereider werktuigkundige installatie (WWI) van het Summa College is hem het meest bijgebleven. “In positieve zin”, legt hij uit. “Ik was op zoek naar meer verdieping, zodat ik nóg verder boven de materie zou staan. En die verdieping heb ik bij het Summa College gevonden. Sterker nog, het was uiteindelijk het laatste zetje dat ik nodig had om voor mezelf te beginnen.”

Boven de materie

Dat Joost de techniek in zou gaan, verbaasde niemand. “Mijn vader zit in de houtbewerking. Wat hij kan maken van een stapel planken, dat is écht ongekend. Daar was ik als ‘jong menneke’ al jaloers op.” Uiteindelijk koos Joost na de mavo voor een opleiding tot installatiemonteur. “Direct tijdens die opleiding ben ik gaan werken.” Via een aantal omzwervingen kwam hij terecht bij Bonte Installaties in Hedel. “Daar heb ik alle ruimte gekregen om mezelf verder te ontwikkelen. In de praktijk, maar ook door onder werktijd en in de avonduren cursussen en studies te volgen.” Van hulpmonteur werkte de Hedelnaar zich zo op tot hoofdmonteur en later werkvoorbereider en tekenaar. “Toen ik eenmaal op kantoor zat, merkte ik dat ik bepaalde kennis miste. Ik had het gevoel dat ik niet voldoende boven de materie stond.”

De diepte in

Na een eerdere positieve ervaring op Summa College, besloot Joost te kiezen voor de opleiding Werkvoorbereider Werktuigkundige Installatie op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. “Een niveau 4 -opleiding van drie jaar die ik – door mijn ervaring – in twee jaar heb kunnen afronden.” Joost is erg te spreken over de opbouw van de opleiding werkvoorbereider. “Je begint met de basis, maar gaat daarna vrij snel de diepte in. Zo zoom je in detail in op zaken als riolering, waterleiding, gas, lucht, cv en koeltechniek. Je leert niet alleen de richtlijnen kennen, maar ontdekt ook waar die vandaan komen, wat daar achter zit.” En dat komt hem nog altijd goed van pas. “Ik heb er nog dagelijks profijt van!”

Waardevolle opleiding werkvoorbereider

De opleiding werkvoorbereider zelf was volgens Joost best pittig. ‘Je moet wel écht willen, je willen vastbijten in de materie. Het waren dan ook best zware jaren, zeker met een jong gezin ernaast’, zegt hij met een glimlach. ‘Maar ik ben gewoon leergierig, dat zit in mij. En in dit vakgebied moet je ook wel, de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op.’ Dat hij het soms zwaar had, is overigens niet terug te zien in de resultaten. ‘Ik ben cum laude afgestudeerd, ik wist niet eens dat dat kon op mbo-niveau’, lacht hij bescheiden.

Gedreven

Frank van Grieken was een van de docenten van Joost. Hij kan zich de leergierige Hedelnaar nog goed herinneren. ‘Joost was een heel gedreven jongen. Hij wist precies waar hij voor kwam en wat hij wilde leren. Hij heeft zich de materie snel meester gemaakt. Zo snel zelfs, dat hij de opleiding in twee in plaats van drie jaar heeft afgerond. Inmiddels heeft hij ook een post-mbo opleiding aan Summa gevolgd. Prachtig, toch? Joost is overigens geen uitzondering. Het lijkt wel of al onze studenten goed terecht komen.’

Ondernemen

Sinds begin dit jaar heeft Joost samen met een compagnon een eigen onderneming. ‘We hebben een teken- en engineeringbureau. Voor verschillende opdrachtgevers ontwerpen we installaties voor installateurs in de woningbouw. Van sanitaire installaties en luchtbehandeling tot cv-installaties. Gaaf om de kennis die ik in de loop der jaren heb opgedaan, zowel tijdens mijn werk als in de studies, nu in te zetten in mijn eigen onderneming. Ik durf wel te stellen dat onze kennis ons wapen is.’

Kennisniveau

Zijn eerste werknemer is onlangs gestart. ‘Heel spannend uiteraard, maar ik heb er alle vertrouwen in.’ Joost en zijn compagnon besloten hem direct door te sturen naar de opleiding Werkvoorbereiding Werktuigkundige Installaties van Summa College. ‘Die kan hij mooi combineren met zijn baan bij ons. Dan weet ik zeker dat het qua kennisniveau wel goed zit.’

Over de opleiding Werkvoorbereider Werktuigkundige Installaties

De MBO niveau 4 opleiding Werkvoorbereider werktuigkundige installaties (BBL) leidt op tot een succesvolle carrière in de werktuigkundige installatietechniek. De opleiding heeft een sterke focus op engineering en is daarmee de perfecte opleiding voor studenten of medewerkers bij een technisch bedrijf om zich door te ontwikkelen. Vanuit deze opleiding kun je optimaal doorstromen naar functies in engineering, werkvoorbereider en projectleider. Bij deze opleiding bestaan geen shortcuts: dit is een zeer complete opleiding die je uitstekend voorbereid op de toekomst vanuit de moderne omgeving van Brainport Industries Campus.

Het is bovendien een uitstekende voorbereiding voor de opleiding MIT of een hbo-opleiding. Uniek aan de opleiding is dat het diploma wordt erkend voor de vestigingsvereisten als erkend gastechnisch- en/of watertechnisch installatiebedrijf.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

Lotte Croonen
Telefoon: 06 29 01 88 22
E-mail: cj.croonen@summacollege.nl.

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden