Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

“Mijn werk is ontzettend veranderd de afgelopen jaren.” - Luc Smeets - Summa & Bedrijf
Luc Smeets volgde een maatwerkcursus

'Mijn werk is ontzettend veranderd de afgelopen jaren.'

“Je krijgt waardevolle handvatten en leert veel van elkaar.”

Luc Smeets is al meer dan 20 jaar technisch onderwijsassistent (TOA) natuurkunde bij het Roercollege. Hij noemt het liever een instructeursrol en geeft praktijklessen aan leerlingen van vmbo 2 tot en met vwo 6. Via Stichting Onderwijs Midden-Limburg volgde hij een maatwerkcursus bij Summa & Bedrijf. “Je doet veel dingen op de automatische piloot maar hoe zit een leerling nu eigenlijk in elkaar? En waar liggen mijn krachten en valkuilen voor de klas?”

Luc Smeets studeerde af als Biotechnisch Laborant. “Ik had totaal geen ervaring op het gebied van lesgeven. Wel had ik affiniteit met spreken voor grote groepen dankzij mijn hobby op het toneel én merkte ik als voetbaltrainer dat ik coaching heel leuk vond. Ik waagde een sprong in het diepte en ging het onderwijs in, als praktijkinstructeur natuurkunde. Hier kreeg ik ineens met leerlingen te maken, instructies geven, lessen opstarten en nog veel meer.”

Technisch onderwijsassistent

“Het Roercollege is aangesloten bij Stichting Onderwijs Midden-Limburg. Zij gingen met Summa & Bedrijf in gesprek over een cursus op maat, incompany. Het werk als technisch onderwijsassistent is namelijk ontzettend veranderd de afgelopen jaren. Je werkt nu veel zelfstandiger. De cursus was goed opgezet; in acht bijeenkomsten kregen we theorie én gingen we zelf aan de slag met casussen. Onze docent was ontzettend goed in kijken, aanhoren en bijstellen. Zo leerden we verschillende type leerlingen kennen én leerden we hoe we problemen bij leerlingen kunnen signaleren. Uiteindelijk neem je dat allemaal mee de praktijk in, voor de klas.”

Leren van elkaar

“In mijn klas zaten veel verschillende typen. Onderwijsassistenten uit praktijkvakken zoals zorg, maar ook uit theorievakken. Dat was een interessante mix. Ik keek bijvoorbeeld heel anders tegen zaken aan dan collega’s uit andere vakgebieden. Ik heb mijn eigen kwaliteiten en struikelblokken leren kennen en een persoonlijk ontwikkelingsplan gemaakt. Dat zijn waardevolle handvatten. En er is nog zoveel meer te leren als technisch onderwijsassistent. De cursus had van mij nog veel langer mogen duren: ik ben nog lang niet uitgeleerd.”

Lees meer over onze maatwerkopleidingen
“Mijn werk is ontzettend veranderd de afgelopen jaren.” - Luc Smeets - Summa & Bedrijf

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden