Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Timmerman Jan ontwikkelt zich tot uitvoerder
Timmerman Jan ontwikkelt zich tot uitvoerder

'Mijn hoofd kan meer aan dan mijn rug'

'De lessen zijn leuk en interessant, dat motiveert'

Jan van Otten (31 jaar) haalde zijn timmerdiploma bij het Summa. Nu, tien jaar later, is hij er opnieuw iedere week te vinden: in ‘techniekHuys in Veldhoven volgt hij de opleiding tot uitvoerder bouw/infra. “Wat ik hier leer, kan ik vrijwel direct in de praktijk toepassen.”

Het was even wennen, weer terug naar school, zegt Jan. “Vooral de combinatie met een volledige baan vond ik pittig in het begin. Maandagmorgen werken, daarna naar Veldhoven, snel een boterham eten en dan ’s middags en ’s avonds lessen volgen. Dat zijn dagen van 7 tot 21 uur. Maar de lessen zijn leuk en interessant, dat motiveert.”

Op zoek naar de juiste opleiding

Na diverse omzwervingen in de bouw is Jan nu ruim drie jaar in dienst bij het Brabantse bouwbedrijf J.A. van Gisbergen. Hij werkt op nieuwbouwprojecten van woningen. “Ik ben binnengekomen als timmerman, maar doe veel meer. Funderingen graven, vloeren storten, wanden uitzetten, noem maar op. Ik ben van begin tot eind betrokken.” Meer en meer ondersteunt hij ook de uitvoerder bij het bouwproces. “Ik had intern al eens aangegeven dat ik me graag wil ontwikkelen tot uitvoerder. Dus toen de werkgever vroeg wie een studie wilde volgen, stak ik direct mijn hand omhoog.”

Jan ging op zoek naar een geschikte opleiding. “Op internet zag ik snelle cursussen van tien tot vijftien lessen voorbijkomen, maar dat zag ik niet zitten. Dat is me te intensief, dan race je met sneltreinvaart door de lesstof. Toen ben ik bij Summa & Bedrijf gaan kijken. Gelukkig vond ik daar wat ik zocht: de opleiding uitvoerder bouw/infra, een studie van twee jaar. Ik zit nu in het eerste jaar.”

Docent uit de praktijk

De opleiding bevalt Jan goed. “We hebben een groep van negen personen. Het is dus heel persoonlijk, je krijgt veel aandacht en er is tijd om vragen te stellen. ‘techniekHuys is ook goed uitgerust. Bij een vak als materialenkennis bijvoorbeeld zijn alle materialen concreet aanwezig. Je kunt ze zien en voelen, je hoeft het niet uit een boekje te leren. Dat is heel fijn.” De docenten geven goed les, vindt hij. “Ze zijn gemotiveerd en komen zelf uit de bouw. Ze weten dus precies wat er speelt. Prettig is ook dat ze werken aan nieuwe, digitale lesstof.”

Het fijnste aan de opleiding vindt Jan dat hij het geleerde vrijwel direct in de praktijk kan toepassen. “We krijgen opdrachten die we op het werk moeten uitvoeren. Dan gaat het bijvoorbeeld over het mee begeleiden van de bouw of het maken van een planning. Bij J.A. van Gisbergen krijg ik alle ruimte om die opdrachten uit te voeren.”

Veel regelgeving

Ondanks het feit dat Jan de uitvoerder al vaak ondersteunt, heeft de lesstof ook voor hem nog verrassingen. “Als uitvoerder heb je te maken met veel regelgeving. Een voorbeeld is het bouwtransport. Wat is de aanrijdroute, waar kan de chauffeur lossen? De uitvoerder overlegt dit met de gemeente en de transporteur. Als je op de bouw aan het werk bent, sta je niet stil bij dit soort zaken. Er komt meer bij kijken dan gedacht.”

Als Jan het diploma op zak heeft, hoopt hij bij J.A. van Gisbergen als uitvoerder aan de slag te gaan. “Plan is dat ik eerst een tijdje meeloop met een aantal uitvoerders, om me het vak nog meer eigen te maken. Daarna kan ik dan zelfstandig een eerste project oppakken. Het vak van timmerman is leuk, maar ook best zwaar. Ik voel nu mijn rug al regelmatig, dus dat werk kan ik niet tot mijn pensioen doen. Ik weet dat mijn hoofd meer aankan dan mijn rug. Uitvoerder is dan ook een mooie stap.”

Lees meer over de opleiding Uitvoerder bouw/infra
Bouw & Wonen - Summa & Bedrijf

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden