Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - 'Met mijn heftruckcertificaat kan ik overal terecht.'
Ook in de bouw kan een heftruck­certificaat handig zijn.

‘Met mijn heftruck­certificaat kan ik overal terecht’

Alles op één locatie

Don Horrocks (17 jaar) haalde binnen twee dagen zijn heftruckcertificaat bij Summa & Bedrijf. Handig als ik straks in de logistiek ga werken, dacht hij. Maar het liep anders. Don koos voor een baan bij een dakdekkersbedrijf. “Ook hier is het fijn dat ik met een heftruck overweg kan.”

Je leest het wel eens bij mensen die even geen werk hebben, ze zijn dan in between jobs. Bij Don speelt zoiets ook, maar hij is meer in between studies. “Ik ben bij Summa begonnen aan de VeVa-opleiding, dat staat voor Veiligheid en Vakmanschap. Je wordt dan opgeleid voor een baan bij de krijgsmacht. Maar dat paste niet bij me. Ik ben gestopt en gaan werken bij een pizzabedrijf. Puur om geld te verdienen.”

Alles op één locatie

Voordat hij met de studie stopte, haalde hij wél zijn heftruckdiploma. “Een medestudent ging de training doen. Dat wil ik ook, dacht ik. Er bleek nog een plek vrij, dus ik kon direct beginnen.” Binnen twee dagen had Don het certificaat in zijn zak. “Het is een heel praktijkgerichte training. Je krijgt uitleg hoe de heftruck werkt en vervolgens oefen je: je leert om goed te rijden, bochtjes te maken en veilig een pallet met spullen uit een stelling te halen en terug te zetten. Er was ook een middag theorie, maar dat was geen probleem. Met logisch nadenken kom je een heel eind.”

Het waren leerzame en leuke dagen, zegt Don. “In het begin is het best lastig om netjes te rijden, dus je botst weleens tegen een stelling.” Na twee dagen had iedereen de heftruck onder de knie en legden de deelnemers met succes het examen af. “Fijn is dat je alles op één locatie doet: theorie, praktijk en examen.”

Bbl-opleiding

Don wilde de training vooral doen omdat hij dacht in de logistiek aan de slag te gaan. Maar dat liep anders. “Ik wil graag nog verder leren, maar niet meer in de schoolbanken. Ik ga nu aan de slag bij een dakdekkersbedrijf. Het werk ken ik, het bedrijf ook. Mijn vader werkt er als dakdekker, ik ben vaker met hem meegegaan. Dat vond ik altijd leuk. Ik ga daar werken en de bbl-opleiding tot dakdekker volgen. Werken en leren tegelijk dus.”

Ook bij zijn nieuwe werkgever komt het heftruckcertificaat goed van pas, zegt Don. “Het bedrijf heeft een groot magazijn en ook heftrucks. Als ik op pad ga, kan ik zelf alles met de heftruck uit het magazijn halen en op de auto laden. Ik hoef dan niet steeds een collega te vragen om dat voor me te doen. Het certificaat is vijf jaar geldig. Dus ik kan nog een tijd vooruit.”

Lees meer over de heftrucktraining
Summa & Bedrijf - 'Met mijn heftruckcertificaat kan ik overal terecht.'

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden