Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg ervaringsdeskundigheid

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg / Ervarings­deskundigheid

De opleiding in het kort
 • Mbo-opleiding
 • niveau 4
 • Werken-leren (bbl)
 • Duur: 3 jaar
 • Start: september, november, februari
Meld je aan
Locatie
 • Summa Zorg & Welzijn
  Willem de Rijkelaan 3, Eindhoven
Download als PDF

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg / Ervarings­deskundigheid

Met jouw ervaringen heb je de mogelijkheid om een waardevolle bijdrage te leveren aan het welzijn en herstel van anderen.

De opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg / Ervaringsdeskundigheid is specifiek bedoeld voor jou als je jouw eigen ingrijpende levenservaringen om wil zetten in professionele ervaringsdeskundigheid. Het kan hierbij gaan om ervaringen met ontwrichtende gebeurtenissen, trauma’s, psychische- en/of verslavingsproblemen, moeilijke levensomstandigheden, migratiegeschiedenis, generationele armoede of geschiedenissen van emotioneel onbegrip/verwaarlozing.

Meer weten?
Neem voor meer informatie contact op met:

Susanne Smits
E-mail: susanne.smits@summacollege.nl
Telefoon: 06 31 67 55 13

Dit ga je leren

Met jouw ervaringen heb je de mogelijkheid om een waardevolle bijdrage te leveren aan het welzijn en herstel van anderen. Op deze opleiding leer je hoe je dit effectief kunt aanpakken en welke aspecten daarbij betrokken zijn.

Praktijkervaring is een essentieel onderdeel van deze opleiding, waarbij je in de praktijk de specifieke vaardigheden en nuances van het vak leert. Op deze manier bereiden we je optimaal voor op een betekenisvolle toekomst.

Als ervaringsdeskundige werk je binnen de zorg en/of het sociale domein, waar je mensen begeleidt die te maken hebben met diverse levensproblemen. Jij, als ervaringsdeskundige, bent in staat je goed in te leven in de problemen van anderen. Je biedt ondersteuning bij het formuleren van persoonlijke doelen en geeft de regie hierbij in handen van de individuen zelf. Het begeleiden, samenwerken in een team, adviseren vanuit jouw eigen ervaringsdeskundigheid en het onderhouden van contacten met familie en andere hulpverleners behoren tot je taken.

Daarnaast wordt je opgeleid tot Begeleider Maatschappelijke Zorg. Als Begeleider maatschappelijke zorg begeleid en ondersteun je mensen met een kwetsbaarheid. Je werkt met name in de ouderenzorg of de gehandicaptenzorg. Informatie over deze opleiding kan je vinden op Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg.

Na deze opleiding kun je aan het werk als persoonlijk begeleider bij een instelling die ondersteuning en begeleiding biedt bij wonen, dagbesteding en vrije tijd. Je richt je daarbij op de pijlers van Positieve Gezondheid: Lichaamsfuncties, Mentaal welbevinden, Zingeving, Kwaliteit van leven, Meedoen en Dagelijks leven. Verder leren kan ook, bijvoorbeeld met een hbo-opleiding als Sociale studies, Pedagogiek of Creatieve therapie.

Summa & Bedrijf - Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg ervaringsdeskundigheid

Goed om te weten

Toelatingseisen:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
 • diploma mbo niveau 2 of niveau 3.

Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.

Werk

Je kunt deze scholing alleen volgen als je 20 tot 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf werkt. Is jouw werkgever niet erkend of weet je niet of dit het geval is, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om stage te kunnen lopen heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig. We raden je aan om vóór je aan de opleiding begint, er zeker van te zijn dat je een VOG kunt krijgen. Dit om te voorkomen dat je geen stage kunt lopen en mogelijk moet stoppen met je opleiding. Meer informatie over de VOG vind je via deze link.

Samenwerking met Ontdekdezorg Contactpunt

Heb je interesse in deze opleiding, maar heb je nog geen werkgever? Neem dan contact op met het Ontdekdezorg Contactpunt voor persoonlijk advies over het vinden van een werkgever. Het Ontdekdezorg Contactpunt is voor iedereen in regio Eindhoven en de Kempen, of je nu herintreder, zij-instromer, scholier of al werkzaam bent in de zorg. Samen kijken we welke wegen je kunt bewandelen.

Ontdekdezorg maakt een afspraak met je waarin we samen kijken naar wat een volgende stap kan zijn in jouw zoektocht naar een baan en/of opleiding in zorg en welzijn, en wat je nodig hebt om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld een oriëntatie- of informatiebijeenkomst zijn, een gesprek met een loopbaancoach of een meeloopdag bij een organisatie.

Lees hier meer over het Ontdekdezorg Contactpunt.

Duur:

3 jaar. Je gaat 1 dag per week naar school, op donderdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Kosten:

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 730 euro.

De kosten zijn € 4.420,- in het eerste jaar, dit is inclusief het hierboven genoemde schoolgeld voor schooljaar 2024-2025. In de schooljaren daarna wordt het schoolgeld per schooljaar gefactureerd. Het schoolgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar.

Opleidingen van het Summa College en door het Summa College beschikbaar gestelde lesmaterialen zijn vrijgesteld van btw. Lees meer over opleidingskosten.

Bel mij

Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden