Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

mbo-certificaat
Nieuws 18 maart 2021

Eerste mbo-certificaat Individuele basiszorg verlenen uitgereikt

Met de korte scholingstrajecten van Summa & Bedrijf kunnen mensen binnen 4 maanden aan de slag in de zorg. Daarmee spelen we in op de behoefte van zorgorganisaties. Cathy van den Boogert van zorgorganisatie Vitalis WoonZorg Groep kreeg het eerste mbo-certificaat Individuele basiszorg uitgereikt.

Het personeelstekort in de zorg is groot. Het tekort aan verzorgenden kan oplopen tot bijna 44.000 in 2030, zo laten berekeningen zien. Een van de oplossingen om het tekort op te vangen, is om mensen buiten de zorg aan te trekken. “Probleem is dat zij-instromers vaak opzien tegen een opleiding van 2 of 3 jaar”, weet Sandra Beunes van Summa. “Met kortlopende trajecten spelen we daarop in.”

Enthousiasme

Cathy van den Boogert werkt bij Vitalis in Eindhoven. Zij haalde in 10 weken tijd het mbo-certificaat Individuele basiszorg. “Ik was inkoopmedewerker op het hoofdkantoor van Vitalis”, vertelt ze. “Ik werd daar boventallig. Op zoek naar een andere baan binnen Vitalis dacht ik: ik vind alles prima, als ik maar niet in de directe zorg met cliënten hoef te werken.” Ingrid van den Berg, manager zorg bij de zorgorganisatie in Eindhoven, had een administratieve taak voor haar, op een zorglocatie. Daar hoorde en zag Cathy hoe personeel dagelijks enthousiast met cliënten aan het werk is. “Op het hoofdkantoor zie je dat niet. De verhalen raakten me.”

Twijfels

Het zette Cathy aan het denken: die zorg is misschien toch wel wat voor mij. “Ik wilde best een opleiding volgen, maar ik twijfelde of ik het zou kunnen.” Gesprekken met collega’s trokken haar over de streep. “Ingrid had er vertrouwen in dat het echt iets voor mij zou zijn. Ze kreeg gelijk. Ik ben zó blij dat ik het gedaan heb.” Dat geldt ook voor de cliënten die ze ondersteunt. “Ik help cliënten met de alledaagse levensverrichtingen, zoals wassen, aankleden en eten. Dit werk heeft een heel andere dimensie dan een kantoorbaan. Op kantoor heb je meer het idee dat je voor een baas werkt, in de zorg werk je voor cliënten.”

Mbo-certificaat

Cathy is in de wieg gelegd om in de zorg te werken, zegt Ingrid. “Voordeel van een kort traject met een mbo-certificaat is dat je er snel achter bent of de zorg iets voor je is. Daarnaast zijn korte scholingen interessant voor welzijnsmedewerkers die zich willen verbreden.” Ingrid denkt dat de trajecten bijdragen aan het oplossen van personeelstekorten in de zorg. “We hebben al een hele tijd vacatures openstaan voor verzorgenden waar we niemand voor vinden. We zullen dus naar alternatieven moeten kijken. Dit is er één van.”

Maatwerk

Samen met zorgorganisaties heeft Summa & Bedrijf nu 4 korte trajecten ontwikkeld: individuele basiszorg op niveau 2 en 3, creëren van een optimale woon- en leefomgeving en ondersteunen bij wonen en welbevinden. Studenten kunnen individueel deelnemen, Summa kan de cursus ook bij zorgorganisaties op locatie geven. Elk traject wordt afgesloten met een mbo-certificaat. Sandra Beunes: “Zo’n mbo-certificaat vergroot je waarde op de arbeidsmarkt. Bovendien geeft het vrijstellingen als je een volledige mbo-opleiding gaat doen.” Volgens haar komen er meer korte trajecten. “We kijken wat zorgorganisaties vragen, samen met hen ontwikkelen we trajecten op maat.”

Het verhaal van Ingrid van den Berg (Vitalis WoonZorg Groep)

Dit helpt het personeelstekort op te lossen

Ingrid van den Berg is manager bij de Vitalis WoonZorg Groep en werkt samen met Summa om door middel van kortlopende trajecten het personeelstekort aan te pakken.

Lees het verhaal van Ingrd
Het verhaal van Ingrid van den Berg van Vitalis - Summa & Bedrijf
Het verhaal van Cathy van den Boogert (Vitalis WoonZorg Groep)

In 10 weken mijn certificaat gehaald

Cathy van den Boogert werkt bij de Vitalis WoonZorg Groep en volgde de opleiding Individuele basiszorg verlenen (met mbo-certificaat).

Lees het verhaal van Cathy
Cathy van den Boogert haalde in 10 weken haar certificaat - Summa & Bedrijf

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden