Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - Rekendidactiek

Korte opleidingen tegen personeels­tekort in pedagogisch werk

Actuele opleidingen door docenten met kennis van zaken

Ook voor pedagogisch medewerkers is het belangrijk dat ze zich blijven ontwikkelen. Een goede voor- en vroegschoolse educatie zorgt ervoor dat kinderen sterk op de basisschool beginnen. (Om)scholing helpt daarnaast om het personeelstekort in de sector aan te pakken, zegt Karin van Weert, trainer en opleidingsadviseur Onderwijs & Opvoeding bij Summa & Bedrijf.

De kinderopvang stelt andere eisen dan pakweg 20 jaar geleden. Waar de veilige opvang van kinderen vroeger voldoende was, staat nu spelenderwijs ontwikkelen centraal. “Kinderen ontwikkelen zich in de eerste levensjaren razendsnel”, zet Karin. “Als je een achterstand vroeg signaleert en aanpakt, kan dat problemen op latere leeftijd voorkomen. Dat stelt eisen aan de pedagogische medewerker. Die moet observeren en inspelen op wat het kind nodig heeft om straks lekker mee te kunnen op de basisschool.”

Eisen overheid

Summa merkt aan het aantal inschrijvingen voor bijvoorbeeld de cursussen VVE en Babyspecialist dat pedagogische medewerkers volop aan hun ontwikkeling werken. Karin: “In de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang zijn de eisen aan de pedagogisch medewerkers verscherpt. Door onze korte opleidingen, trainingen en cursussen te volgen, voldoe je aan die eisen.”

Korte opleidingen

Ontwikkeling helpt ook om personeelstekorten aan te pakken, zegt Karin. “Scholen kunnen onderwijsassistenten en leraarondersteuners inzetten om de taken van leerkrachten te verlichten.  Met onze training Didactische ondersteuning basisonderwijs school je pedagogische medewerkers  om leerkrachten te ondersteunen. Ideaal in een integraal kindcentrum of brede school waar kinderopvang en onderwijs bij elkaar zitten: je legt de verbinding tussen beide en kunt een pedagogische medewerker meer uren bieden. Met onze korte opleidingen of bijvoorbeeld de training Pedagogisch professional coaching en beleid (start begin 2023) kan een zij-instromer snel aan de slag in bijvoorbeeld de kinderopvang.

Altijd actuele lessen

Summa is volgens Karin de ideale partner als het om ontwikkeling gaat. “We zijn specialist in mbo-trajecten. Uit die kennis putten we ook voor onze korte opleidingen, trainingen en cursussen voor volwassenen. Die zijn dus altijd actueel en worden gegeven door docenten met kennis van zaken.”

Ook incompany

Deelnemers volgen de lessen doorgaans met collega’s van andere kinderopvangcentra of scholen. Karin: “Voordeel daarvan is dat je van elkaar leert. Maar we geven korte opleidingen, trainingen en cursussen ook incompany. Zelfs de mbo-opleidingen Pedagogisch medewerker kinderopvang en Gespecialiseerd pedagogisch medewerker geven we op locatie. Voordeel daarvan is dat we gericht op specifieke wensen kunnen inspelen. Daarnaast verzorgen we studiedagen of andere maatwerkscholingen op locatie. Je bent bij Summa dus altijd aan het goede adres.”

Summa & Bedrijf - Specialist leesbevordering
Meer weten?

Neem contact op met

Karin van Weert

Opleidingsadviseur
Karin van Weert

Mark van der Voort

Opleidingsadviseur Onderwijs
Summa & Bedrijf - Mark van der Voort

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden