'Je zorgt ervoor dat mensen er weer bij horen'
Volop werkgelegenheid in audicienbranche
Dertig jaar zit hij nu in het vak. En nog steeds gaat hij fluitend naar zijn werk. Audicien Richard ter Schiphorst (53 jaar) geniet van zijn werk. “Mensen worden emotioneel als ze opeens hun favoriete muziek weer horen.”
Het mooiste van het audicienvak? Richard hoeft er geen seconde over na te denken. “Dat je mensen met gehoorproblemen vooruit helpt. Dat is voor mij de drijfveer. Bovendien is de combinatie van mensen begeleiden en werken met de nieuwste technologieën uitermate boeiend.” Mensen met een verbeterd beter gehoor horen er weer bij, zegt hij. “Meelachen in een groep terwijl je de grap niet meekrijgt, is niet lollig. En je ziet het niet. Iedereen houdt rekening met iemand die zijn arm in het gips heeft, maar je hebt het niet direct in de gaten als iemand slechthorend is.”
Nooit een saaie dag
Richard rolde per toeval het vak in. “Ik kom uit de zorg en wilde me eigenlijk om laten scholen tot tandtechnieker. Mensen helpen, met techniek bezig zijn, dat sprak me aan. Maar er bleek destijds geen behoefte aan. Toen las ik over het werk van audicien. Dat leek me een goed alternatief.” Hij trok de stoute schoenen aan en stapte een audicienzaak binnen. Het bleek een schot in de roos. “Ik kon nagenoeg direct beginnen én zij wilden mijn opleiding betalen. Wat wil je nog meer?”
“De moeder keek verbaasd opzij: ‘Ik hoor je’. Ze had de tranen in de ogen.”
Richard werkt tegenwoordig bij Stufkens Hoorcentrum in Venlo. Na dertig jaar is hij nog steeds enthousiast over zijn vak. Hij noemt daarvoor twee redenen. “Het verveelt nooit om mensen blij te maken. Klanten komen soms terughoudend en verdrietig binnen omdat ze niet meer mee kunnen praten in een groep vrienden of hun kinderen en kleinkinderen niet goed horen. Laatst was een moeder met haar dochter hier. Ze deed voor het eerst haar aangemeten hoorapparaat in, toen de dochter naast haar iets zei. De moeder keek verbaasd opzij: ‘Ik hoor je’. Ze had de tranen in de ogen. Heel ontroerend om mensen op te zien bloeien. Mensen worden ook emotioneel als ze opeens hun favoriete muziek weer kunnen horen. Die reacties zijn zó mooi om te zien.”
Streamen met je hoortoestel
Als tweede reden noemt Richard de technische ontwikkeling van hoortoestellen door de jaren heen. “Die is spectaculair. Ik begon in de tijd dat hoortoestellen nog groot en duidelijk zichtbaar waren. We stelden ze af door met een schroevendraaiertje aan potmetertjes te draaien. Tegenwoordig zijn toestellen soms volkomen onzichtbaar en stellen we alles digitaal via de computer af. En door een hoortoestel aan je telefoon te koppelen, kun je er ook mee bellen en muziek streamen.”
“Vroeger was een hoortoestel nog een beetje taboe, tegenwoordig is aandacht voor je gehoor heel normaal.”
Door die technische ontwikkeling en de bekendheid met gehoorbescherming ontdekken steeds meer jongeren de audicien. “Ze willen bijvoorbeeld hun oren beschermen als ze in lawaai werken of een festival of concert bezoeken. Ze laten oordoppen aanmeten, zodat ze een maximaal draagcomfort en het beste geluid hebben. Daarnaast wordt tegenwoordig ook aan de mode gedacht. Je hebt oordoppen en hoortoestellen in veel kleuren.” Richard is blij met de toenemende belangstelling voor het gehoor. “Goed horen is een van onze belangrijkste levensbehoeften. Vroeger was een hoortoestel nog een beetje taboe, tegenwoordig is aandacht voor je gehoor heel normaal.”
Volop werkgelegenheid
Daardoor, én doordat Nederland vergrijst, is er volop werkgelegenheid in de audicienbranche. Je hebt dus volop kansen als je bijvoorbeeld de tiendaagse cursus tot assistent audicien bij Summa & Bedrijf volgt. Richard zou geen ander beroep willen. “Ik begeleid mensen en help hen vooruit, onderzoek wat er aan de hand is, zoek creatief naar oplossingen, ben met mijn handen en techniek bezig en ontwikkel me continu om bij te blijven. Dat totaalplaatje maakt het werk boeiend.”