Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Summa & Bedrijf - De opleiding Optiek was een echte eyeopener - Zenja Looijmans
Zenja Looijmans, beste optiekstudent 2022.

'De opticienopleiding was een echte eyeopener.'

"De opleiding was een echte eyeopener"

Zenja Looijmans (46) is door vakvereniging NUVO uitgeroepen tot Beste Optiekstudent 2022. In juni 2022 rondde ze de opticienopleiding (mbo) af bij Summa & Bedrijf. “Ik heb mijn nieuwe passie gevonden.”

Zenja rolde zo’n vier jaar geleden het optiekvak in. Ze werd gastvrouw bij Ben van de Leur Optiek in Heeze. “Heel leuk werk, je bent het eerste aanspreekpunt in de winkel. Daardoor kwam ik er al snel achter dat ik weinig wist over brillen en glazen. Klanten stelden vragen waarop ik het antwoord niet wist. Daarom besloot ik de opticienopleiding bij Summa te volgen: ’s maandags naar school, de rest van de week in de winkel.”

Motivatie

De opticienopleiding (mbo) was een eyeopener, zegt ze. “Er ging een wereld voor me open. Ik leerde over de bouw en werking van het oog en over oogaandoeningen. Over de techniek van brillen en glazen, over oogmetingen en reparaties. En over mode en commercie. In dit vak komt het allemaal bij elkaar. Dat maakt het zo boeiend.” Mooi is bovendien dat je het geleerde de volgende dag in praktijk kunt brengen, zegt ze. “Ik kon zo steeds meer vragen van klanten beantwoorden. Dat motiveerde enorm.”

Glimlach

De jury noemt Zenja in haar juryrapport ‘energiek, behulpzaam en niet bang om ergens moeite voor te moeten doen’. Sebastiaan Franse, bedrijfsleider bij Ben van de Leur Optiek, beaamt dat. “Zenja maakt heel makkelijk contact. Ze stapt zonder aarzelen met een glimlach op klanten af en probeert hen zo goed mogelijk te helpen. Zo nodig vraagt ze hulp – de volgende keer kan ze het dan zelf, want ze pikt dingen snel op en is ontzettend leergierig.”

Leerzame uitstapjes

Door de opleiding bij Summa heeft ze zich ook vaktechnisch goed ontwikkeld, zegt Sebastiaan. “Ze draait haar hand niet om voor een ingewikkelde reparatie, het inslijpen van glazen of het maken van een zonneclip. Ook geeft ze een goed onderbouwd glasadvies.” Zelf heeft Sebastiaan ook de opticienopleiding bij Summa gevolgd. Hij kijkt met plezier terug op die jaren. “De sfeer was gemoedelijk en het docententeam was een fijne mix van fris en ervaren, van mensen uit het onderwijs en de praktijk.” Vooral de uitstapjes waren leuk, zegt hij. “We hebben beurzen bezocht en fabrieken van glazen en monturen. In binnen- en buitenland. Dat was leerzaam en gezellig.”

Opticienopleiding

Sebastiaan hoopt nog lang van Zenja’s positieve energie te mogen genieten. Zelf zegt ze dat ze zich als een vis in het water voelt bij de opticien. “Dankzij de opleiding heb ik veel kennis opgebouwd. En in de praktijk leer ik nog iedere dag bij. In de toekomst wil ik me graag nog wat verder verdiepen in het oog. Als dat bij Summa kan, zou dat mooi zijn.”

Summa & Bedrijf - De opleiding Optiek was een echte eyeopener - Zenja Looijmans

Deel deze pagina:

x

Meld je aan voor de Summa & Bedrijf nieuwsbrief

Aanmelden