Naar summacollege.nl?

deze website is gericht op werknemers en werkgevers.
Ben je scholier of student (vo/mbo/hbo), ga dan naar summacollege.nl

Cursus werkbegeleiding

Praktijkopleider

De opleiding in het kort
 • Mbo deelopleiding
 • niveau 4
 • Start: 4 april 2023
 • Modulaire opleiding
 • Duur: 1 jaar voor de volledige opleiding
Meld je aan
Locatie
 • Summa Onderwijs & Opvoeding
  Willem de Rijkelaan 3, Eindhoven
Download als PDF

Praktijkopleider

Werk jij in een organisatie waar veel aandacht is voor leren en ontwikkelen? Stuur jij begeleiders praktijkleren aan en coach jij hen? Coördineer je leertrajecten van (nieuwe) collega’s en stagiairs en organiseer je het afnemen en beoordelen van examens?

Met deze opleiding tot praktijkopleider weet jij hoe je boeiende lessen geeft of een intern opleidingstraject verzorgt dat past bij de vraag van medewerkers of studenten.
Je leert hoe je het leerklimaat bevordert en hoe je jezelf krachtig positioneert als praktijkopleider. Je bereidt professionals voor op hun (toekomstige) beroep, ongeacht opleidingsniveau of achtergrond.

Aanvragen van STAP subsidie

Voor de opleiding als geheel is het niet mogelijk om STAP-subsidie aan te vragen. Je kunt die wél aanvragen voor de afzonderlijke modules. Dat doe je door je aan te melden door middel van de onderstaande links. Meer informatie vind je bij ‘Goed om te weten’ hieronder.

Na afronding van de opleiding ontvang je het mbo-diploma Praktijkopleider. Je kunt ook delen van het traject volgen en afsluiten met een mbo-certificaat.

 • Aanmelden voor module ‘Aansturen en coachen van begeleiders praktijkleren’ kan via deze link
 • Aanmelden voor module ‘Coördineren van leertrajecten van (nieuwe) medewerkers en stagiairs’ kan via deze link
 • Aanmelden voor module ‘Examinering van (nieuwe) medewerkers en stagiairs’ kan via deze link
 • Aanmelden voor module ‘Kwaliteitsborging van de beroepspraktijkvorming’ kan via deze link

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met het Contactpunt van de branche Onderwijs & opvoeding via zorg-welzijn@summaenbedrijf.nl.

Dit ga je leren

Het opleidingsprogramma is nog in ontwikkeling. Het onderstaande geeft een goede indicatie. In januari 2023 publiceren we de definitieve inhoud.

De opleiding is opgebouwd uit volgende modules, die je ook afzonderlijk kunt volgen:

Module 1: Aansturen en coachen van begeleiders praktijkleren

Je leert werkbegeleiders instructie te geven over coaching-, beoordelings- en begeleidingsmethodieken en hen aan te sturen. Ook leer je hen te coachen in hun begeleidingsvaardigheid, te stimuleren en op maat begeleiding te bieden. Met jouw handvatten en tips komen zij vooruit.

Module 2: Coördineren van leertrajecten van (nieuwe) medewerkers en stagiairs

Je regelt een passende match tussen werkplek, werkbegeleider en student. Je stemt de leer- en ontwikkeltrajecten van studenten af met betrokkenen, zorgt dat deze voldoen aan de gestelde voorwaarden en zorgt voor begeleiding op maat. Je ontwikkeld nieuwe documenten, evalueert, analyseert knelpunten en doet zo nodig verbetervoorstellen.

Module 3: Examinering van (nieuwe) medewerkers en stagiairs

Je organiseert (mede) het afnemen en beoordelen van examens binnen de praktijkorganisaties. Je werkt hierin samen met onderwijsinstellingen. Je bent zelf deskundig als examinator, bewaakt de randvoorwaarden, kwaliteit en borging van het proces rondom examens in de praktijk. Hoe je dat doet? Je leert het in deze module.

Module 4: Kwaliteitsborging van de beroepspraktijkvorming

Je leert in deze module om vanuit eigen deskundigheid bij te dragen aan het creëren van draagvlak, het bewaken en optimaliseren van het leer- ontwikkelklimaat binnen jouw organisatie.

Naast de vakinhoudelijke modules volg je rekenen, Engels, Nederlands, loopbaan en burgerschap en keuzedelen om jouw rol als praktijkopleider te verdiepen of te verbreden.

Na de opleiding ben jij de specialist binnen je organisatie om leer- en ontwikkeltrajecten te coördineren en te faciliteren. Je coacht en begeleidt werkbegeleiders en onderhoudt contacten met scholen en opleiders.

Internationalisering - Summa & Bedrijf

Goed om te weten

Kosten:

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor de volledige opleiding bedraagt € 630,-. Voor de leermiddelen betaal je ongeveer € 100,-.

De kosten voor een losse module bedragen € 850,-. Voor de leermiddelen betaal je ongeveer € 50,-.

Opleidingen van het Summa College en door het Summa College beschikbaar gestelde lesmaterialen zijn vrijgesteld van btw. Lees meer over opleidingskosten.

Om aan deze opleiding te kunnen beginnen heb je minimaal

een diploma op minimaal mbo-niveau 3. Ook werk je of start je in de rol van praktijkopleider bij een erkend leerbedrijf.

Duur:

De opleiding duurt 12 maanden en bestaat uit 18 bijeenkomsten van 3,5 tot 6 uur. Sommige bijeenkomsten zijn online. De lessen vinden plaats op dinsdagen van 09.00 tot 16.00 uur.

Naast de bijeenkomsten moet je rekenen op 8 tot 10 uur studiebelasting per week voor zelfstudie, voorbereiding op de bijeenkomsten, praktijkopdrachten en leerteammomenten. Samen met een aantal medestudenten vorm je een leerteam dat aan de slag gaat met opdrachten.

De opleiding start bij minimaal 15 deelnemers. Afzonderlijke modules starten met minimaal 10 deelnemers.

Diploma/certificaat:

Mbo-4 diploma Praktijkopleider.

Bij het succesvol afsluiten van een module ontvang je een erkend mbo-certificaat. Een certificaat geeft vrijstelling als je op een later moment besluit om alsnog de volledige opleiding te volgen.

Bel mij

Heb je een gerichte vraag? Vul het formulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug

Deel deze pagina: